150 ezer forint lenne jövőre a minimálbér

2018. október 09. 09:56
A sajtóban máris megkezdődtek a találgatások, szivárogtatások, tesztelgetések. Érdemi egyeztetésekre van szükség a szociális partnerek között!

A Világgazdaság információ szerint 2019-től a garantált bérminimum 202 ezer forintra, míg a minimálbér 150 ezer forintra emelkedne - írja a lap.

 

Az áruházláncok és a szakszervezetek közti őszi bértárgyalások tétje az, hogy bruttó 220 ezer forint körüli alapbért adjanak jövőre a munkavállalóknak. A bolthálózatoknak 15-20 ezres bérelőnyt kell ahhoz adniuk, hogy megtartsák a munkavállalókat, akkor is, ha jövőre a garantált bérminimum és a minimálbér is emelkedik - írja a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy a jelenlegi 180 500 forintos bérminimum jövőre 202 ezer forintra nő, a 138 ezres minimálbér helyett januártól 150 ezer forint lesz az irányadó.

A kormány hivatalosan 2018 novemberében, vagy decemberében jelenti be az emelések pontos összegét.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) 220 ezer forint körüli kezdőbéreket szeretne kiharcolni az őszi bértárgyalásokon. A Tescónál hosszas viták után ezt sikerült elérni, a Metrónál azonban még nem, mert a munkáltató arra hivatkozik, hogy dolgozóik 13. és 14. havi bért is kapnak. Ezzel azonban nem érik be a dolgozók, így hamarosan sztrájk lehet. Egy korábbi felmérésből kiderül, hogy a Metro dolgozók 21 százaléka, hogy elhagyja a vállalatot, ha a bérhelyzet nem rendeződik, de további 33 százalékuk is elgondolkodik a váltáson.
 
hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Erősödő kutatói együttműködés a GMO-mentes szójatermelés érdekében

2017. augusztus 01. 08:16
Magyarország elkötelezett és következetes támogatója a GMO-mentes mezőgazdaság megóvásának a tudományos-kutatói együttműködések erősítésén keresztül is – fogalmazott dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója Pekingben, a Kína-Európa Szója Szimpóziumon elhangzott felszólalásában.

Rengeteg hosszú hétvége lesz 2018-ban

2018. január 09. 09:48
Kifejezetten jól alakulnak a munkaszüneti napok 2018-ban, hat éve volt utoljára ilyen szerencsés a forgatókönyv. Összesen kilenc hosszú hétvége lesz, azonban ezek közül sokat le kell dolgozni szombaton. Összeszedtük az év munkaszüneti napjait.