2016-ban is folytatódik a FŰTS OKOSAN! társadalmi célú kampány

2016. október 21. 08:56
Fűts okosan! komplex felvilágosító és tájékoztató kampány célkitűzése, hogy felhívja a lakosság figyelmét a fűtési szezon kezdetén egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, valamint elérhetővé tegyen minden olyan információt, amely a helyes fűtési technikát ismerteti – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Herman Ottó Intézetben megrendezett kampányindító rendezvényen.

Az államtitkár beszédében kiemelte: fel szeretnénk hívni a figyelmet arra is, hogy a közvélekedéssel szemben ma már a légszennyezésben nem a közlekedés és az ipari szektor jelenti a legnagyobb terhelést, hanem a helytelen lakossági tüzelés, így a miénk is felelősség.

A nyitó konferencián Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója elmondta: a szakiskolák tanulói, a 14-18 éves korosztály az a célcsoport, akiknek megszólítása igen releváns ebben a témában, hiszen az általuk szerzett információkat továbbadhatják családjuknak, ismerőseiknek is, elengedhetetlen továbbá a minél korábbi szemléletformálás. Beszédében hangsúlyozta, hogy a minisztérium feladatkörébe teljes körűen illeszkedő Fűts okosan! kampányban fontos szerepet vállalt az intézet. Mint hangsúlyozta: az ügy nem csak az intézetnek, de Magyarország számára is kiemelkedő.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona/FM

 

A jó minőségű levegő az egészséges környezet alapeleme. A szennyezett levegő emberi egészséget, vegetációt, épített környezetet károsító hatása régóta ismert. Magyarország uniós csatlakozása jelentős előrelépést jelentett a levegőminőség-védelem területén, a szigorú előírások bevezetésével nagymértékben csökkent az energetikai szektor és általában az ipari tevékenységek által okozott levegő-terhelés, ugyanakkor az utóbbi években tapasztalt lakossági gázfelhasználás csökkenésével párhuzamosan a szilárd biomassza- és szénfelhasználás növekedett, olyannyira, hogy a lakossági szilárd tüzelés vált az egyik legjelentősebb forrásává a légszennyezettségnek.

A nem megfelelő tüzelőanyag jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással (PM10, PM2,5) jár, ami a legjelentősebb egészségügyi kockázatot jelentő légszennyező anyag. Ennek elsődleges forrása mára a lakossági fűtés lett (az elmúlt 15 év tendenciája, hogy 50 százalékról 70 százalékra növekedett a háztartások hozzájárulása az ország kisméretű szállópor kibocsátásához).

A fűtési szezon kezdetével tapasztalható a levegőminőség romlása, különös tekintettel azokon a területeken, ahol a lakosság előszeretettel fűt fával vagy szénnel, esetenként hulladékkal. A rossz minőségű és veszélyes anyagokkal (pl. hulladékokkal) történő fűtés, a helytelen tüzeléstechnika és a nem megfelelően kialakított tüzelőberendezés használatának oka legtöbbször az alapvető – olykor életmentő – ismeretek hiánya.

Sokan még mindig nem tudják pontosan, hogy mivel és hogyan lehet biztonságosan fűteni, mire kell odafigyelni a tüzelővásárlás során, hogyan kell tárolni és mikor lehet azzal hatékonyan és biztonságosan fűteni. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a környezetbarát tüzelőberendezés vagy fűtési rendszer, milyen fűtésre alkalmas a kémény. Gyakran megfeledkeznek az emberek arról, hogy milyen súlyos környezeti és egészségügyi hatásai vannak a helytelen tüzelésnek, például a különböző hulladékok tüzelőberendezésben történő vagy kültéri égetésének.

A világon több mint 3 millió ember, Európában megközelítőleg 600 ezer, Magyarországon 8-14 ezer ember érintett a légszennyezés következtében kialakult betegségekben, az ezekből következő korai elhalálozásban. A Föld lakóinak 92 százaléka él az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott PM10 légszennyezettségi érték feletti szennyezett területeken.

A Földművelésügyi Minisztérium, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága és a Herman Ottó Intézet ezért egy komplex tájékoztató kampányt indít, Fűts okosan! címmel.

A kampány változatos kommunikációs csatornákat felhasználva igyekszik felhívni a figyelmet a szó szerint „égető” problémára, az ezzel kapcsolatos fontos információkat megosztani. Fő eleme a tudásbázisul szolgálówww.futsokosankampany.hu honlap, amelyen minden érdeklődő számára hasznos tájékoztató anyagok és valamennyi – bárki által használható – kampányelem megtalálható, letölthető (kinyomtatható plakátok, kiadványok, kisfilmek, rádióspot).

A média megjelenéseken túl, civil fórumokon és különböző rendezvényeken megjelenve kívánjuk az érdeklődést fenntartani, a biztonságot jelentő ismeretanyagot átadni, mert hisszük, hogy kölcsönös együttműködéssel pozitív környezeti, levegőminőségi és ebből fakadóan egészségügyi változást tudunk elérni.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi „Bioenergia hét” a Földművelésügyi Minisztériumban

2016. június 22. 08:55
A Global Bioenergy Partnership (GBEP) a Földművelésügyi Minisztérium és a FAO közös szervezésében 2016. június 21-24. között Budapesten tartja a 4. „Bioenergia hét” elnevezésű nemzetközi rendezvényt.
 

Készül a program a kormánynak: végleg kiűznének innen minden GMO-t

2017. április 21. 07:40
Magyarország mezőgazdasága mentes a genetikailag módosított szervezetektől, a GMO-mentességünket az alaptörvény is rögzíti. Ez Európában egyedülálló és üdvözlendő - szakmailag, politikailag és üzletileg egyaránt. Hogy áldás, vagy átok-e a GMO, az parázs vitákat gerjeszt világszerte, miközben a laikusok számára még mindig követhetetlen, hogy mi a gond vele. Utóbbi a jelenlegi hazai törvényi szabályozás szempontjából nem is annyira lényeges, ugyanis Magyarország GMO-mentességének a legfontosabb célja az, hogy ebből piaci előnyt kovácsoljon. A GMO-mentes szója egyértelműen prémium termék, 20-30 százalékkal magasabb áron értékesíthető a globális piacon. Van azonban egy probléma: a magyar állattenyésztés és élelmiszeripar számára évi 500-600 ezer tonna szója szükséges, amit megközelítőleg sem tudunk belföldön előállítani, és ami hihetetlen mértékű import-függőséget jelent. Jelenleg a világ szójatermesztésének 90-95 százaléka génmódosított, így hát hiába tiltja a hazai szabályozás a génmódosított növények belföldi termesztésbe vonását, mégis több százezer tonna GMO-s állati takarmány özönlik az országba. A témáról, és a hazai import-függőség minimalizálása érdekében életre hívott nemzeti fehérjeprogramról Gyuricza Csabával, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ megbízott főigazgatójával beszélgettünk.