2018-ban is elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2018. december 06. 07:51
December 1-jén elkezdődött a már hagyományos téli élelmiszerlánc-ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt akció egész az év végig tart és szinte minden, az ünnepekhez kötődő termékre és ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra kitér.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével december 1-je óta zajlik az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés.

Az akció célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az előállítók és forgalmazók, akik az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak. Ide tartoznak például a hús- és húskészítmény vagy az édesipari termék előállítók és forgalmazók. De a zöldség-gyümölcs árusok, és a piacok, vásárok édesség forgalmazói és vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.

A kiemelten ellenőrzött termékek köre is klasszikus: az édességek, a borok, a pezsgők, a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett ezúttal is kerülnek friss húsok; halak és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények és különféle virslik a szakemberek „kosarába”.

A Nébih munkatársai a fent említetteken túl további célzott ellenőrzéseket is végeznek. Ezek között említhető a kereskedelmi egységekben forgalmazott mák és máktöltelék, valamint dió és diótöltelék termékek érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata. Emellett a karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és egyéb szeszes italok forgalmazói is fokozott figyelemre számíthatnak.

A téli szezonális ellenőrzés egészen év végig tart, hogy mind a készülődés időszakában, mind az ünnepek idején kizárólag biztonságos élelmiszerek kerülhessenek a lakosság kosarába, majd asztalára.

kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Ott van a salátakeverékben az antibiotikummal dacoló baktérium!

2018. november 14. 08:34
Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá a rezisztens mikrobákra. A tetraciklint tipikusan az állatgyógyászatban alkalmazzák, jellemzően bélfertőzések kezelésére.

A gluténérzékenység és a glifozát

2019. január 07. 09:03
Az Amerikai Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ tanulmánya rávilágít a cölikáiás megbetegedések, különösen a gluténérzékenység és a glifozát-használat kapcsolatára. A tanulmány szerzői egyértelműen állítják, hogy a tömeges méretet öltő lisztérzékenység elsődleges kiváltó oka a glifozáthasználat.