30-40 ezer ember veszítheti el az állását, ha ezt meglépi Brüsszel

2018. június 18. 10:47
Szigorúbb ellenőrzésekre és kevesebb uniós támogatásra számíthat az agrárium 2021-2027 között. Ez akár azt is eredményezheti, hogy a mezőgazdasági források nélkül tízezrek veszítik el az állásukat.

Akár 30-40 ezer embert is el kell bocsátani a mezőgazdasági nagyüzemektől, ha az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerében nem lesz kötelező a foglalkoztatottak számának, a munkabér és a hozzá kapcsolódó költségek figyelembevétele a területalapú támogatások folyósításánál - idézi a Népszava Raskó György agrárközgazdászt.

Az Európai Bizottság a hónap elején mutatta be a javaslatát az új uniós támogatási politikára, amelyet egyrészről az Egyesült Királyság kilépése, valamint a keleti és déli tagállamok gazdasági helyzete miatt változtatnának meg. Magyarország számára a korábbiaknál 5 százalékkal kevesebb, 11,7 milliárd euró (3700 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást irányoznak elő.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Az emberi egészséget veszélyeztetik a hamis növényvédő szerek

2017. február 22. 08:00
A hamisított növényvédő szerek forgalmazásából évente mintegy 1,3 milliárd euró a közvetlen bevételkiesés uniós szinten. Magyarországon ezek évi 7 milliárd forint kiesést okoznak – derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből.

A vadászat, az erdőgazdálkodás és mezőgazdaság finanszírozási lehetőségei

2016. március 02. 19:20
Beszélgetés Benedek Fülöppel, az OTP agrárágazati ügyvezető igazgatójával – a FeHoVa kiállítás margójára.