35 év alatt 24 magyarországnyi területtel nőtt a Föld faállománya

2018. augusztus 17. 09:44
A közhiedelemmel ellentétben 35 év alatt nem csökkent, hanem 7 százalékkal emelkedett a globális erdőterület, ez derül ki a Nature című tudományos lapban közzétett friss tanulmányból.

A kutatók összegyűjtötték és kielemzték az utóbbi évtizedek műholdképeit, kifejezetten a magas növényzetre koncentrálva. Az adatokat 1982 és 2016 között vizsgálták, és arra jutottak, hogy 35 év alatt több mint 2.24 millió négyzetkilométerrel nőtt a Föld faállománya, ami körülbelül 24 magyarországnyi területnek felel meg.

Ez egy részről jó hír, más részről rossz. Bár a fák száma összességében nőtt, a trópusokon ugyanebben az időszakban jelentősen csökkent a fák által borított terület. Az általános növekedés ellensúlyozza a veszteséget, ami viszont egy kulcsfontosságú környezetvédelmi régióban történt.

Fontos látni, hogy az új fák nem az esőerdőkben emelkednek. Bár a trópusokon kívüli magasabb területeken emelkedést regisztáltunk a fák mennyiségében, a trópusi erdőtlenítés jelenleg is zajlik

– mondta Matt Hansen, a University of Maryland földrajztudományi professzora.

Aerial shot with a drone of a tropical rain forest in Thailand.Thinkstock

A faállomány magaslati vidékeken történő bővülése rávilágít a klímaváltozás hatásaira is. Ahogy az arktiszi területek, így Szibéria észak-keleti része, Alaszka nyugati része és Québec északi oldala melegszik, a fák olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban sosem.

A kutatók megállapítása szerint az utóbbi 35 évben a földváltozások 60 százalékát emberi tevékenység okozta, és 40 százalékát külső tényezők, mint például a globális felmelegedés.

A tanulmány eredményei egy ember által dominált rendszerre világítanak rá. A környezetre irányuló közvetlen emberi beavatkozás nagy területen visszatükröződik minden kontinensen, ez pedig ráhatással van az ökoszisztémára az egész világon

– tette hozzá a szakértő.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Ötvenezer új álláshely jöhet létre a mezőgazdaságban

2018. február 20. 07:52
Az elkövetkező tíz évben ötvenezer új álláshely jöhet létre a magyar mezőgazdaságban - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken egy gazdafórumon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

Jogellenes volt az azonnali hatályú felmondás a beteg munkavállalónak

2017. július 25. 09:17
Jogellenes az azonnali hatályú felmondás, ha 30 napos keresőképtelenséget követően a munkáltató nem küldi soron kívüli munkaköri vagy szakmai alkalmassági vizsgálatra a munkavállalóját. Ez esetben nem hivatkozhat arra, hogy a dolgozó megszegi a munkavégzésre irányuló kötelezettségét azzal, ha a táppénzes időszak lejártát követően nem jelenik meg a munkahelyén, miközben korábban közölte a betegsége tényét, és azt is, hogy nem tudja ellátni a munkáltató által számára felajánlott munkakörökben végzendő feladatokat – mondta ki ítéletében a Kúria.