400 forint is lehet egy kiló kenyér

2017. február 03. 08:14
Ugyan nemrég kezdődtek csak a tárgyalások kenyér ügyben a pékek és a nagyobb láncok között. A szakemberek szerint pár napon belül 400 forint is lehet egy kiló kenyér ha sikerül megegyezni.

Január elején próbálták már jelezni a pékek, hogy a munkaerőköltségek növekedése miatt muszáj az árat emelniük. Ezért további tárgyalásokat sürgettek az ügyben. Az Agroinform. hu információi szerint pár napon belül 400 forint is lehet egy kiló fehér kenyér ára, ha sikerül a feleknek megegyezniük.

 
 
 

 

Megbeszélést szervezett ez ügyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Pékszövetség és a kiskereskedelmi láncok részvételével, hogy átgondoltan tudják megvitatni a sütőipar jelenlegi helyzetét. A találkozón Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója elmondta: hosszú évek óta nehéz helyzetben van a sütőipar, a vállalkozások eredménye elmarad az – amúgy is alacsony eredményességű – élelmiszeripari ágazat számaitól.

Nem bírják lenyelni a költségeket a kisebb pékségek, muszáj az árat emelniük — fotó: Shutterstock

A sütőipari vállalkozások árbevétel-arányos bruttó jövedelmezősége két százalék körül alakul, ez az alacsony eredményszint nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztések, korszerűsítések végrehajtását. Ahogy a szakvezető fogalmazott: az egyik leginkább kézimunka-igényes szakágazat, ezért a munkaerő költségének változásai az átlagnál érzékenyebben érintik a sütőipari vállalkozásokat.

Szilágyi Péter hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy legalább a munkaerőköltség növekedését érvényesíteni tudják az áraikban. A megbeszélésre meghívást kapott valamennyi kiskereskedelmi áruházlánc, a résztvevők elmondták, megértik a problémát és nyitottak a tárgyalásra a kenyér áremelés ügyében.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Tatárföldre exportál kertészeti szaporítóanyagot Magyarország

2016. szeptember 08. 08:00
Magyar fajtájú burgonyafélék és bogyós gyümölcsök szaporítóanyagát exportálja az Oroszországhoz tartozó Tatárföldre az állami tulajdonú a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) - közölte a társaság az MTI-vel.

Megint világverők leszünk dinnyében

2016. július 20. 08:12
Eredményes a 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram, azóta jelentősen emelkedett a görögdinnye termőterülete Magyarországon; most mintegy 6 ezer hektár körül mozog - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.