50 ezer forint: minden család ennyi élelmiszert dob a szemétbe

2016. október 12. 07:42
Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásokban. Egy átlagos magyar család évente 50 ezer forintnyi élelmiszert dob a szemétbe.

A teljes magyar lakosság mintegy 400 ezer tonna élelmiszert dob évente a szemétbe – jelentette ki Zsigó Róbert, az agrártárca államtitkára a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. által szervezett tanácskozáson. Ez fejenként körülbelül 40-50 kilogramm élelmiszerhulladékot tesz ki, és azt jelenti, hogy egy átlagos magyar család évente 50 ezer forint értékű élelmiszert pazarol el.

Az államtitkár szerint ez nem csak a háztartásoknak jelent veszteséget, de komoly környezetterhelést okoz a megsemmisítése és az élelmiszer célú megtermelése is. Az élelmiszerfelesleg kezelésében egyszerre érvényesülnek humanitárius, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi, gazdálkodási, logisztikai és életmódbeli szempontok. Ahhoz pedig, hogy a lehető legkevesebb ennivaló vesszen kárba, együtt kell működnie a jogalkotóknak és a civil szervezeteknek, az áruházláncoknak és a termelőknek, a hulladékkezelőknek és a családi háztartásoknak, az európai, nemzeti, regionális és helyi szervezeteknek. 

Ian Hutchins, a Tesco Európa nemzetközi kommunikációs igazgatója elmondta: a világon megtermelt élelmiszermennyiség harmadát dobják ki, ez mintegy 1,3 milliárd tonnát jelent évente. A Tescónál készített és a V4 országokat vizsgáló felmérés szerint a fogyasztókat alig érdekli az élelmiszerpazarlás kérdése, szerintük ez inkább a kormányokra és a cégekre tartozik.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar zöldség-gyümölcs szektor erősítése

2016. július 26. 08:45
A magyar zöldség-gyümölcs szektor erősítése a célunk a 2011-ben elindított Nemzeti Dinnye Programmal – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar dinnye promóciós program sajtótájékoztatóján.

Húsvétkor egy ember átlagosan 20-24 tojást fogyaszt el

2017. április 12. 07:46
A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 200-230 millió darab, ami az éves fogyasztás 8-10 százaléka - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) kedden az MTI érdeklődésére.