A 10 leghatásosabb természetes gyógymód szúnyogcsípésre

2018. július 09. 07:56
Hiába az országos szúnyoggyérítési program, hazánkban idén nyáron rengeteg vérszívóval találkozhatunk. Ennek oka, hogy már áprilisban kánikula volt. Hiába tehát a biológiai és kémiai kezelés, a robbanásszerű kikelés miatt három-négy nap után folyamatosan növekszik a szúnyoglétszám.

Ezek az állatok Magyarországon nem veszélyesek, viszont rendkívül kellemetlen, ha nyaraláskor, a vízparton tele lesz a testünk csípésekkel. Most összeszedtünk néhány tippet, amivel enyhíthetjük a viszketést és újra felhőtlenül élvezhetjük az üdülést.

1. Jegelés vagy vizes borogatás

A hideg érzet elnyomja a viszketés érzését és egyaránt segít enyhíteni a szúnyogcsípés okozta esetleges duzzanatot. Tanulmányok kimutatták, hogy a jegelés antihisztaminként is funkcionál, tehát akár csalánkiütés esetén is alkalmazható.

2. Fogkrém

Ha rendszeresen fogkrémet helyezünk a csípett felületre, idővel kevésbé fog viszketni. A fogkrém továbbá bevethető égési sérülések és harapások ellen is. A hatást egyébként a benne található mentol váltja ki, ami hűsíti a bőrt.

3. Szódabikarbóna és víz

Készítsünk egy keveréket szódabikarbónából és vízből, majd kenjük a csípésre, hagyjuk rajta néhány percig, végül mossuk le. A szódabikarbóna és a víz kombinációja lúgos oldatot ad, ami semlegesíti a bőr pH-értékét, ezáltal mulasztva a viszketést.

4. Citrom és citromlé

Szintén enyhítik a viszketést, de csak akkor próbáljuk ki, ha a csípést nem kapartuk ki. Ha citrusféléket helyezünk nyílt sebekre, az égető érzést okoz. Fontos, hogy csak beltéren szabad a citromot és a citromlevet bevetni, mert a napon leéghetünk tőlük.

5. Ecet

Az ecet antibakteriális hatásai miatt tökéletes ellenszere a csípéseknek. Csepegtessük pár cseppet egy vattacsomóra, és azzal kenjük be a bőrt. Ha tele van a testünk csípésekkel, öntsünk a fürdőkádba ecetet, engedjünk rá forró vizet és fürödjünk meg benne.

6. Illóolajok

Amennyiben van otthon teafaolaj, akkor használjuk bátrán, mert antiszeptikus hatásai kiválóan hatnak szúnyogcsípés ellen. Emellett a levendulaolajat is bevethetjük. A levendula szó a latin lavare szóból ered, amelynek jelentés: mosás. Ezek után nem is véletlen, hogy csökkenti a duzzanatot és megnyugtatja a bőrt.

7. Méz

Használhatjuk antibakteriális kenőcsként, hogy a seb ne fertőződjön el, gyulladáscsökkentő hatásaival pedig visszahúzza a duzzanatot is.

8. Aloe Vera

Ha van a kertben, lakásban aloe veránk, akkor vágjuk le egy levelét és vonjuk ki belőle az eszenciát. A kapott gélt tehetjük egyenesen a csípésre is, de berakhatjuk előtte tíz percre a mélyhűtőbe is, hogy kellően hűsítse bőrünket. Antiszeptikus hatásainak köszönhetően nem fogunk csalódni az eredményben.

9. Teafilter

Talán mindenki tudja, hogy a teafilter a szemhéjre helyezve visszahúzza a puffadtságot. Ez ugyanígy működik szúnyogcsípéseknél is. Mindig használt, hideg filtert használjunk.

10. Egy csapás

Megpróbálhatjuk megszorítani vagy megcsapni a megcsípett bőrrészt. Mivel az agyunk egyszerre csak egy érzést tud fogadni, a viszketést idézőjelesen elfelejti. Nem a legkellemesebb orvosság a listán, cserébe működik.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

A talaj-növény rendszer fontossága a sikeres termesztés érdekében

2016. március 30. 09:32
Ahhoz, hogy valóban sikeresen, kiszámítható módon tudjon gazdálkodni, elengedhetetlen, hogy ne csak a növényre vagy csak a talajra legyen tekintettel, hanem e két tényezőre mint egymással kölcsönhatásban lévő rendszerre tekintsen. A mai mezőgazdaságban alkalmazott agrotechnológia, a műtrágyázási gyakorlat és a kemikáliák használata mind kihagyhatatlan elemei a gazdálkodásnak, de ezek a technológiai elemek ugyanakkor csökkentik a talaj tápelemtartalmát és azok felvehetőségét. Ezeket a negatív folyamatokat az utóbbi évek megváltozott időjárása is tovább erősíti.

Lázár győzött Orbánnál: megszüntetik Fazekas csúcshivatalát

2016. június 15. 09:42
Mégiscsak megszünteti az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) a kormány. Ezzel egyértelművé vált, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter akarata érvényesült az MVH-t eddig irányító és a megszüntetést ellenző Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel szemben. A kormány határozata szerint az agrár-csúcshivatalnak számító MVH feladatait az államkincstárnak, a Miniszterelnökségnek, a Földművelésügyi Minisztériumnak és a kormányhivataloknak kell átvenniük 2017. január elsejéig. Erősen kétséges azonban, hogy az átszervezést addig végre lehet-e hajtani, mert az átalakítás miatt akár a teljes új szervezeti és működési mechanizmus uniós akkreditációjára is szükség lehet, amely viszont akár éveket is igénybe vehet. Ez esetben pedig az MVH megszüntetése ezermilliárdos nagyságrendben veszélyeztethetné a támogatások kifizetését.