A 8. Európa Erdő Miniszteri Konferencia

2021. április 09. 07:53
Április 14-15-én lesz a Forest Europe (Európa Erdő) 8. Miniszteri Konferencia, melynek vezér gondolata: "A jövő, melyet akarunk: az erdők, amelyekre szükségünk van".
A 8. Európa Erdő Miniszteri Konferencia

A nyolcadik FOREST EUROPE miniszteri konferencia a legmagasabb politikai jelentőségű kérdésekkel foglalkozik az európai erdők és az erdészeti ágazat jelenlegi kihívásait illetően, beleértve az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban betöltött szerepüket.

Ennek a kormányközi csúcstalálkozónak, amelynek alcíme "A kívánt jövő: az erdők, amelyekre szükségünk van", célja, hogy az európai országok és az Európai Unió politikai elkötelezettséget vállaljanak az európai tartamos erdőgazdálkodás stratégiai keretrendszere és cselekvései terén ebben az évtizedben.

A nyolcadik FOREST EUROPE miniszteri konferenciát 2020 októberében tervezték megtartani Pozsonyban, Szlovákiában, majd később a COVID 19 járvány miatt elhalasztották. Mivel azonban a pandémiával kapcsolatos fizikai elhatárolódási előírások és korlátozások várhatóan 2021 első felében továbbra is befolyásolják a nemzetközi közösség munkáját, a miniszteri konferenciát virtuális formátumban rendezik meg 2021. április 14-15-én.

 

A pozsonyi miniszteri konferencia a kormányközi erdőpolitikai folyamat keretében a FOREST EUROPE (korábban MCPFE) címmel megrendezett nyolcadik miniszteri konferencia. Az előző hét miniszteri konferencia listája itt található.

Forrás: foresteurope.org

 

A CEPF (Európai Magánerdő Tulajdonosok Szövetsége) honlapjáról pedig ezt is megtudhatjuk:

A fenntartható erdőgazdálkodás meghatározása, kritériumai és mutatói, amelyekről a FOREST EUROPE folyamat során több mint 40 ország (beleértve az összes EU-országot) megállapodott és jóváhagyott, az EU erdőgazdálkodási gyakorlatának alapját képezik. A FOREST EUROPE rendszeresen beszámol az európai erdők állapotáról, a legfrissebb jelentést pedig 2020 decemberében tették közzé. [Ezt a FATÁJ-ban magyarul ismertettük 2020-12-19-én.]

A CEPF mint FOREST EUROPE megfigyelő tagja részt vesz a miniszteri konferencián. Hubert de Schorlemer, a CEPF elnöke közös nyilatkozatot mond a fenntartható erdőgazdálkodással foglalkozó második miniszteri kerekasztal keretében április 15-én. A CEPF főtitkárát, Fanny-Pomme Langue-t pedig meghívták az első miniszteri kerekasztal során az április 14-i panelbeszélgetésre az erdők változó éghajlathoz alkalmazkodása témában.

Forrás: CEPF/ www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Okoserdő-fejlesztés Magyarországon

2021. december 02. 11:25
Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp az első hazai okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére, amely nemcsak a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását segíti elő, hanem új, megbízható és a piacon is értékesíthető műszeregyüttes is születik.

Húsz éve történt a tiszai ciánkatasztrófa

2020. január 30. 08:37
Egy romániai aranybánya cianidvegyületekkel szennyezett zagytározójának gátja 2000. január 30-án szakadt át, és a mellékfolyókon át a Tiszába ömlött a méreg.