A bíróság szerint már nincs is nemzeti földalap, de mégis van

2017. február 03. 08:18
Tavaly november 5-vel megszűnt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), mivel központi szervezete beolvadt a Földművelésügyi Minisztériumba (FM) – ezt állapította meg egy perben a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A testület a minisztériumi háttérintézmények átalakításáról szóló múlt évi kormányhatározatra, illetve a „Földet a gazdáknak” elnevezésű állami földértékesítő programot lezáró tavalyi törvényre alapozta álláspontját. Az agrártárca szerint viszont a bíróság tévesen értelmezte a jogszabályokat, így sem az NFA, sem a „Földet a gazdáknak” program nem szűnt meg.

„A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet központi szerve 2016. november 5. napján a Földművelésügyi Minisztériumba történő beolvadással megszűnt” – állapította meg egy végzésében a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A testület egy olyan per kapcsán vizsgálta a kérdést, amelyet a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. még korábban indított az NFA-val szemben haszonbérleti elszámolási vita miatt.

A bíróság indoklása szerint az FM irányítása alatt álló NFA központi szervének megszűnését egy tavalyi kormányhatározat írta elő, amely a minisztériumi háttérintézmények átalakításáról rendelkezett. Ennek értelmében az NFA megszűnésének időpontja a „Földet a gazdáknak” elnevezésű program befejeződését követő időpont.

Az Országgyűlés a "Földet a gazdáknak" programról tavaly törvényt alkotott, amellyel lezárta a még 2015-ben indított állami földárveréseket. E törvény november 4-én lépett hatályba, így – érvel a bíróság - november 5-ét kell tekinteni annak a napnak, amikor az NFA központi szerve – az FM-be olvadva – megszűnt. Emiatt a bíróság a jogutód perbevonásáig a kishantosi cég ügyében folytatott eljárást félbe is szakította.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a kormány határozatát és a „Földet a gazdáknak” programról szóló törvény rendelkezéseit is tévesen értelmezte – szögezi le ugyanakkor a Földművelésügyi Minisztérium abban a válaszban, amelyet Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott. A tárca álláspontja szerint az NFA nem szűnt meg és nem olvadt be a tárcába.

Az FM azzal támasztja alá érvelését, hogy - bár az állami földek árverései tavaly valóban befejeződtek - a „Földet a gazdáknak” program teljesen nem zárult le. Továbbra is folyik ugyanis azoknak az állami területeknek az eladása, amelyek térmértéke nem éri el a 3 hektárt. Emellett a program keretében az NFA más módon is hasznosítja az állami földeket, és ez lesz a helyzet a jövőben is  – közölte írásbeli válaszában az FM.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Figyelem! Fegyelem! Munkavállalói fegyelem

2018. július 02. 10:19
„Új szereplők rúgták be a munkaerőpiac ajtaját” címmel jelent meg a HRportál oldalán az az írás, amely egy sor olyan, munkavállalói fegyelemmel kapcsolatos problémát vázolt, amely eddig talán nem volt nagy számban jellemző, azonban ezeket (is) kezelni szükséges. A fegyelmezés nem éppen felemelő feladatában, vagy annak támogatásában a HR szerepe óriási, viszont ahhoz, hogy jogszerűen járjunk el, körültekintőnek és alaposnak kell lennünk.

Rég láttunk ennyire rossz statisztikát - Lehangoló adatok a magyar munkahelyekről

2016. november 29. 14:44
Amennyiben egy budapesti közepes méretű feldolgozóipari vállalatnál dolgozik, úgy nem árt odafigyelnie, mivel a statisztikák szerint Önre az átlagnál jóval nagyobb veszély leselkedik. Megjöttek a friss munkabaleseti statisztikák.