A Brexit nagy tanulsága: hamar kiürülnének az élelmiszerboltok

2016. augusztus 22. 08:14
A Brexit utáni mezőgazdasági politika bevezetése egy lehetőség arra, hogy Nagy Britannia fejlessze az önálló élelmiszer-ellátást – jelentette ki a Farmerszövetség, az NFU. A brit gazdák szerint ma túlságosan ki vannak szolgáltatva az importnak.

A szövetség arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Királyságban az önellátás képessége stagnált az elmúlt 15 évben, ez pedig kiszolgáltatottá tette az országot. Az ellátás a világpiaci mozgásoktól függ, arról nem is beszélve, hogy az élelmiszerbiztonság az importnál jóval alacsonyabb annál, amit a hazai termelőktől megkövetelnek.

Az NFU hangsúlyosan figyelmeztetett a helyzet komolyságára, mondván, ha mától megállítanák az importot, hamar üresek lennének az élelmiszerraktárak. Mindezt arra alapozzák, hogy tavaly a felhasznált élelmiszerek mindössze 61 százaléka termett az Egyesült Királyság területén, egy százalékkal kevesebb, mint 2014-ben, ugyanakkor 13 százalékkal kevesebb a 20 évvel ezelőtti szintnél.

A kormánynak új mezőgazdasági politika révén lehetőséget kell teremteni arra, hogy a mezőgazdasági ágazat versenyképes és dinamikus legyen– jelentette ki Meurig Raymond, az NFU elnöke. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy „az önellátás növelése nem jelenti azt, hogy kizárjuk azokat a piacokat, ahol már megvetettük a lábunkat, vagy hogy a piacvédő intézkedéseket kellene hoznunk.” Szerinte a magas színvonalú élelmiszerbiztonsági előírások önmagukban nem elegendők, hiszen meg kell fordítani a helyben termelt élelmiszerek arányának csökkenését.

Élelmiszerszektor elemzői úgy vélik, hogy a Brexit következtében a kiskereskedők valószínűleg több hazai élelmiszerforrást fognak keresni. Így kevésbé lesznek kiszolgáltatva a valutaárfolyamok ingadozásának, ami lassíthatja az élelmiszerárak növekedési tempóját.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Soros György nagyot kaszálhat az agrárbizniszben Trump miatt

2017. február 10. 07:40
Soros György dollármilliárdos is komoly hasznot húzhat abból, ha Donald Trump amerikai elnök továbbra is déli szomszédja megleckéztetésére törekszik. A magyar származású üzletember is résztulajdonosa egy olyan dél-amerikai agrárvállalatnak, amely több millió tonna mezőgazdasági terméket lenne képes a mexikói piacra zúdítani, ha az USA terményei kiszorulnánk onnan az egyre feszültebbé váló USA-mexikói viszony miatt.
 

Késik a nemzedékváltás

2017. május 23. 14:40
A termelők átlagéletkora ismét emelkedett, és a gazdaságátadást célzó erőfeszítések ellenére sem jelenik meg kellő mértékben az új generáció, hogy átvegye a stafétát.