A cseh mezőgazadaság fejlesztési elképzeléseiről itthon is példát vehetünk

2016. május 11. 08:13
Csehország célja az önellátottsági szint emelése, a hazai előállítású élelmiszerek fogyasztáson belüli részarányának növelésével.

Marian Jurecska cseh agrárminiszter március végén közzétette az ország 2030-ig szóló mezőgazdaság fejlesztési tervét. Ennek keretében a gabonafélék és az olajosmagvak vetésterületét 160 ezer hektárral (6,0-6,5 %-kal) kívánják csökkenteni, a gyümölcsültetvényekét és a zöldségfélékét pedig 14.500-ről 23.000 hektárra, illetve 10.500-ról 30.000 hektárra növelni. Ugyanakkor az állatállomány jelentős felfejlesztését tervezik, elsősorban a nagyobb építési beruházást nem igénylő állatfajoknál (kis kérődzők, legeltetéses szarvasmarhatartás) – írja az EuroZprávy.

 

 
 
 

 

A szakminisztérium a termelői egyesülésekkel együtt hibának tartja, hogy az ország sertésállományát az EU-csatlakozás óta a felére hagyták apadni, és ennek hatására az önellátottsági szint 56 százalékra csökkent, miközben ez az arány az EU átlagában 80 százalék körül mozog.

Csehország tejtermelése az elmúlt évben 3,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és meghaladta a 2,4 millió tonnát, ami elfogadható szintnek tekinthető. A következő 14 évben a sertésállomány 65 százalékos (2,4 millió egyedre történő) és a tehénállomány mintegy 50 százalékos növelését tűzték ki célul.

állattartás

A csehek célja az önellátottsági szint növelése – fotó: Shutterstock

A miniszter hangsúlyozta, hogy ezt a tervet nem kívánják mereven kezelni (dogmának tekinteni), de mindenképpen törekedni fognak a hazai előállítású élelmiszerek fogyasztáson belüli részarányának növelésére és a belső élelmiszer-termelés versenyképességének javítására. Az állami támogatásokat – melyeknek összegét ebben az évben a 2015 évi 1,5 milliárd koronáról 2,3 milliárd koronára (1 cseh korona ~ 11,60 Ft) emelik – elsősorban az itt felsorolt célokra szándékoznak fordítani.

A cseh agrártárca fejlesztési elképzelései magyar szempontból is figyelemre méltóak, éspedig azért, mert egy ilyen program – sikeres megvalósítás esetén – a magyar mezőgazdaság legégetőbb problémáit is képes lenne megoldani, illetve enyhíteni.

forrás. agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Gazdabarát Közös Agrárpolitikára van szükség

2018. október 09. 09:05
Nagy István agrárminiszter kétoldalú megbeszélésen fogadta a Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztost, Budapesten.
 

Nagyobb erdőterületet, egyszerűbb szabályozást ígér az erdőtörvény módosítása

2017. június 01. 08:10
A megújult erdőtörvény legfőbb célkitűzése az erdőterület növelése, a meglévő erdők megóvása, szakszerű kezelése és a bürokráciacsökkentés - emelte ki a módosítás lényegét a földművelésügyi miniszter az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.