A faipar egységet követel - a faipar szövetségei felhívással fordultak a szakterülethez

2021. június 01. 07:45
Tekintettel a folyamatos szállítási szűk keresztmetszetekre és egyes esetekben számos építési termék kiszámíthatatlan árhelyzetére, a Német Fagazdasági Tanács ipari szövetségei felhívják az összes piaci partnert, hogy járjanak el körültekintően és vegyék figyelembe a különleges helyzetet. (= NYUGI!)
A faipar egységet követel - a faipar szövetségei felhívással fordultak a szakterülethez

A nyersanyag- és anyagellátás jelenlegi helyzete sok vállalat számára kihívást és komoly problémát jelent. A különféle előgyártmányok (alkatrész), alapanyagok, anyagok és sok fatermék ára eddig ismeretlen ütemben emelkedik; néha csak napi árakat közölnek. A nagy kereslet idején és a koronapandémia gazdasági felfordulásának leküzdésekor ez a helyzet nem megfelelő időben érinti a faépítő ipart, valamint az egész építőipart. Az anyagárak kiszámíthatatlansága nagy kihívást jelent különösen azoknak a vállalatoknak, amelyek nagyobb projekteket hajtanak végre, hosszú árrögzítéssel. Az ügyfél kiszámítható költségekre számít.

A DHWR és ipari szövetségei hangsúlyozzák, hogy minden vállalatnak képesnek kell lennie arra, hogy szabadon és egyénileg járjon el a piacon. Alapvetően elutasítják a szabadpiaci korlátozásokat. A jelenlegi piaci helyzet ezen rendkívüli dimenziójának tudatában együttesen a következő felhívással fordulnak valamennyi piaci partnerhez:

 

- Felszólítjuk az iparágunk összes vállalatát és egyesületét, hogy legyenek egységesek.

- Elősegítjük a tisztességes kereskedelmet minden piaci partner között, és hangsúlyozzuk a hosszú távú partnerségek és üzleti kapcsolatok fontosságát.

- A gyártók és a beszállítók minden észszerű, gazdaságilag igazolható erőfeszítést megtesznek a szerződéses kötelezettségeik teljesítése, az ellátási láncok fenntartása és az esetleges ellátási fennakadások lehető legkisebb mértéke érdekében.

- Minden piaci partnernek kerülnie kell a hörcsög-vásárlást a jelenlegi helyzetben, mivel ez az egész iparágat károsíthatja. (Hamsterkauf: hörcsög-vásárlás = felhalmozó felvásárlás.)

- Célnak kell lennie, hogy a végső magán fogyasztók és az oly pozitívan kifejlődött klímabarát faépítés áruellátását minél kevesebb zavar érje.

 

A felhívás célja, hogy a fa értéklánc minden vállalata tisztességesen és körültekintően kezelje az előre nem látható válsághelyzetet, és felelősségteljesen mérlegelje saját gazdasági nyereségorientációját ebben a különleges piaci helyzetben. Az ellátási lánc mentén folytatott nyílt és együttműködő párbeszéd biztosítja, hogy elkerülhetők legyenek az árukínálat további negatív hatásai és a verseny nem kívánatos torzulásai.

A felhívást a Német Fagazdasági Tanács ipari szövetségei támogatják:

- Arbeitsgemeinschaft Rohholz e.V.,

- Bundesverband Deutscher Fertigbau e.V.,

- Deutscher Holzfertigbau-Verband e.V.,

- Deutscher Massivholz- und Blockhausverband e.V.,

- Gesamtverband Deutscher Holzhandel e.V.,

- Bundesverband Pro Holzfenster e.V.,

- Deutsche Säge- und Holzindustrie - Bundesverband,

- Hauptverband der Deutschen Holz und Kunststoffe verarbeitenden Industrie und verwandter Industriezweige e.V.,

- Holzbau Deutschland, Studiengemeinschaft Holzleimbau e.V.,

- Bundesverband Tischler Schreiner Deutschland,

- Überwachungsgemeinschaft KVH e.V.,

- VDMA Fachverband Holzbearbeitungsmaschinen,

- Verband der Deutschen Holzwerkstoffindustrie e. V.,

- Verband der Deutschen Möbelindustrie,

- Verband Deutscher Papierfabriken e.V.

Forrás: dhwr.de

Észrevétel:

 

Hümm. Tehát az üzenet lényege: NYUGI! Tesék szépen lenyugodni, nem kapkodni.

Lehet, hogy a fegyelmezett németeknél van hatása az ilyen felhívásnak? Ha igen, az érdekes.

Minden esetre figyelemre méltó a felhíváshoz csatlakozott szakmai szervezetek listája. Egyrészt milyen sok szakszövetség működik a faipar, fakereskedelem és faépítés szakterületén. Működésükhöz mindegyiknek tagságának és pénzügyi hátterének kell lennie. Csudás az is, hogy ezeket összefogja a Német Fagazdasági Tanács, a DHWR. (Bocs, a sok szövetség nevét nem fordítottam le.)

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

160 milliárd az erdők fejlesztésére, fásítására

2021. október 07. 14:28
Az agráriumon belül kiemelten fontos szerepe van az erdőgazdálkodásnak, ezért csak erdőtelepítésre 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást az Agrárminisztérium, döntő többségét az elmúlt két évben - mondta Feldman Zsolt szerdán egy csévharaszti sajtótájékoztatón.

Súlyos bírságot kaphatsz ezért a magyar erdőkben: csak így szedheted idén a medvehagymát

2021. március 03. 09:23
A szakemberek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már március elején elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. Ennek alapján most azt néztük meg, hol érdemes medvehagymát gyűjteni, illetve összeszedtük a szedésre vonatkozó legfontosabb szabályokat is. Lássuk, merre érdemes indulni, ha gyűjtésre adjuk a fejünket.