A fiatalok nélkül nem újul meg a vidék

2017. június 26. 08:24
A Földművelésügyi Minisztérium számára kiemelt feladat, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegye az agráriumot - mondta a szaktárca miniszterhelyettese „A legjobb falusi ifjúsági közösség” pályázat eredményhirdetésén, Budapesten.

Nagy István hangsúlyozta, a mai világban egy vidéki település elképzelhetetlen jól működő közösségek nélkül. Megfogalmazása szerint a vidék megújulása a települések megújulását jelenti, a modernizáció pedig a fiatalok felelőssége.
A miniszterhelyettes kitért arra, hogy egész Európában komoly problémát okoz a mezőgazdasággal foglalkozók körében tapasztalható elöregedés.  A kormány éppen ezért több intézkedésével próbálja a fiatalok számára vonzóvá tenni az agráriumot.  Példaként említette, hogy a fiatal gazda pályázaton belül több mint 12 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az induló agrárvállalkozók. A program keretében egy jól kifejtett üzleti-, és pénzügyi tervre alapuló pályázattal 40 ezer euró igényelhető. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének „A legjobb falusi ifjúsági közösség” pályázati felhívására olyan települések jelentkezhettek, amelyek lakosságszáma ötezer fő alatt van.  Az első helyezést a Levéli Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, a második helyezést a Rimóci Ifjúsági Egyesület, a harmadik helyezést pedig a perkátai „Veled az Ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület kapta. A pályázat lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, és az Új Nemzedék Központtal együttműködésben zajlik.

promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

Nemzeti Fehérjetakarmány Program indul

2017. október 17. 09:45
Hároméves kutatás-fejlesztési program kezdődik azért, hogy teljes egészében kiváltható legyen az importból származó génmódosított szója a hazai takarmányokból - jelentette be a földművelésügyi miniszter hétfőn.

Cafeteria 2019 - elfogadott jogszabályok

2018. július 24. 07:51
2018.07.20-án az Országgyűlés elfogadta a 2019-re vonatkozó adótörvény csomagot.