A fiatalok számára vonzóvá kell tenni az agráriumot

2017. június 23. 09:05
A Földművelésügyi Minisztérium számára kiemelt feladat, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegye az agráriumot - mondta a szaktárca miniszterhelyettese „A legjobb falusi ifjúsági közösség” pályázat eredményhirdetésén, Budapesten.

Nagy István hangsúlyozta, a mai világban egy vidéki település elképzelhetetlen jól működő közösségek nélkül. Megfogalmazása szerint a vidék megújulása a települések megújulását jelenti, a modernizáció pedig a fiatalok felelőssége.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona/FM



A miniszterhelyettes kitért arra, hogy egész Európában komoly problémát okoz a mezőgazdasággal foglalkozók körében tapasztalható elöregedés.  A kormány éppen ezért több intézkedésével próbálja a fiatalok számára vonzóvá tenni az agráriumot.

Példaként említette, hogy a fiatal gazda pályázaton belül több mint 12 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az induló agrárvállalkozók. A program keretében egy jól kifejtett üzleti-, és pénzügyi tervre alapuló pályázattal 40 ezer euró igényelhető.

 
Fotó: Francz Ilona



A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének „A legjobb falusi ifjúsági közösség” pályázati felhívására olyan települések jelentkezhettek, amelyek lakosságszáma ötezer fő alatt van. Az első helyezést a Levéli Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, a második helyezést a Rimóci Ifjúsági Egyesület, a harmadik helyezést pedig a perkátai „Veled az Ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület kapta.

A pályázat lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, és az Új Nemzedék Központtal együttműködésben zajlik.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Új funkciókkal bővült a NAK applikációja

2017. november 21. 08:25
Innentől több információt érhetünk el, ha a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara okostelefon applikációját használjuk.

Április hetedikétől nyújthatják be a gazdák az egységes kérelmet

2017. április 10. 07:47
Elkezdődött az egységes kérelmek benyújtásának időszaka, a gazdálkodók április 7-e és május 15-e között adhatják be szankciómentesen a szükséges dokumentumokat a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) – tájékoztatta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a termelőket a Kiskőrösön rendezett Agrárexpon.