A Füredi Fagyizó szőke zserbója lett az Év Fagylaltja

2022. július 13. 08:32
A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt, melyet idén Dobó Norbert és a balatonfüredi Füredi Fagyizó nyerte meg Szőke Zserbó nevű fagylaltjával.
A Füredi Fagyizó szőke zserbója lett az Év Fagylaltja

A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az idei évben ismét lehetett nevezni „mentes” kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.

evfagyija

Az idei Év Fagylaltja versenyt Dobó Norbert és a balatonfüredi Füredi Fagyizó nyerte meg Szőke Zserbó nevű fagylaltjával

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Az elmúlt két évhez hasonlóan régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amikor a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.

Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért. A Cukrászdák, kézműves fagylaltozók kategóriájába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:

  • Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja: SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
  • Ezüstérem: LAZY BERRY – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom
  • Bronzérem: TÖKMAG MÁLNA – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

Mentes kategória – cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:
  • Aranyérem: SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő
  • Ezüstérem: TÖK JÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
  • Bronzérem: CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi

 

evfagyija

A balatonfüredi Füredi Fagyizó Szőke Zserbó nevű kreációja lett 2022 fagylaltja

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Az alapanyaggyártók versenyét Rétfalvi Attila és a Master Martini Kft. szilvás mandula ropogósa granolával, a mentes alapanyagoknál pedig Cseri Róbert (KEN Carpathia Kft.) végzett az élen a ribizlis mákfagylalttal.

A közönségdíjat Benkő Péter (IREKS-Stamag Kft.) hozta el a Bella Serrataval, a szakmai szervezetek különdíját Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös) a mogyoró yuzu málnával, míg az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját Vadócz Jenő kapta (Promenád Kávéház, Balatongyörök) a trópusi édenkertért.

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/a-furedi-fagyizo-szoke-zserboja-lett-az-ev-fagylaltja-1182118

 

Kapcsolódó cikkek

Az ezerarcú görögdinnye

2019. július 12. 08:19
Kívül sötétzöld, belül piros, fekete magokkal – ez természetesen a görögdinnye. Vagy mégsem? Sok más gyümölcshöz hasonlóan a görögdinnyének is több típusa és jó néhány különböző fajtája van. Ezeket vettük számba az alábbi cikkünkben.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

2019. május 16. 08:07
Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.