A gabona áfacsökkentését kezdeményezik

2017. február 23. 07:27
A gabonafélék és az olajos magvak áfakulcsának öt százalékra csökkentését kezdeményezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 elejétől, amikor megszűnik a fordított adózási lehetőség - derül ki a Világgazdaságból.

Az Európai Unió 2018. december 31-ig tette lehetővé a tagállamoknak, hogy a gabonafélék és az olajos magvak vonatkozásában fordított adózást alkalmazzanak. Az érintett termékek esetében felmerülhet a 18 százalékos áfakulcs alkalmazásának lehetősége is, de a NAK elnöke szerint ez érdemben nem csökkentené a feketegazdaság újbóli térhódításának kockázatát, ezért javasolja a köztestület az érintett termékek 5 százalékos adókörbe vonását.

 
 
 

 

Győrffy Balázs kiemelte, hogy az egyes gabonafélékre és az olajos magvakra 2012-ben bevezetett fordított adózás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hatására az érintett termékeknél jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export, és számottevő mértékben tisztult a piac.

Januártól a kenyér is olcsóbb lehet - fotó: Shutterstock

A kamarai elnök szerint 2018. január elsejével célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni az áfa mértékét az UHT- és az ESL-tej, a zöldség-gyümölcs, a kenyér, a péksütemény, a hal, a vadhús, a szarvasmarha, a méz és a sertésbelsőség esetében is.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Édes évet zárhat a cukorágazat

2017. október 05. 07:47
Jól halad az idei cukorrépa betakarítás, mind a termelők, mind a feldolgozók jó szezon elé nézhetnek. Idén azonban megszűnik a cukor uniós termelés szabályozása, ezért éles versenyre kell készülniük az ágazat szereplőinek – mondta el az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy dalmandi fórumon.

Brit agrárszövetségek: a kilépés után is szükség lesz az uniós munkaerőre

2018. május 29. 07:34
Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt hétfőn száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-tagság megszűnése után is akadálytalanul alkalmazhasson EU-állampolgárokat.