A gazdák szerint megéri lízingelni a mezőgazdasági gépeket

2016. július 15. 10:26
A tavalyi évben és idén is bővült a lízingelt mezőgazdasági gépek állománya.

Az idei első negyedévben az új és használt mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott állomány 79 milliárd forintot ért el, ez éves összevetésben 7 százalékos növekedés, az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest pedig 0,5 százalékkal nőtt a lízingelt állomány – közölte a Magyar Lízingszövetség.

 

 
 
 

 

A közlemény idézi Nyikos Katalint, a Magyar Lízingszövetség elnökét, aki elmondta: az idei első negyedévben éves szinten elért 7 százalékos állománybővülés ugyan elmarad a múlt év első negyedévében mért 45 százalékos növekedéstől, de továbbra is emelkedő pályán van ez a piaci szegmens.

A mezőgazdasági gépek állományának összetétele is kedvező a lízingszövetség szerint. Nyikos Katalin elmondta: az új agrárgépek  lízingállománya 5,3 százalékkal 67,9 milliárd forintra nőtt. Ennek eredményeként a teljes agrárgép-állományon belül az új gépek aránya 86 százalékot, a használt gépeké 14 százalékot ér el.

mezőgazdasági gép

Az agrárgép-állomány 86 százalékát teszik ki az új gépek – fotó: Shutterstock

A lízingszövetség segítségével az Agrárgazdasági Kutató Intézet által készített összefoglaló szerint a pénzügyi lízing népszerűsége erősödött, 16,1 százalékkal emelkedett az előző évi állományhoz képest az első negyedévben. Ez mutatja, hogy egyre népszerűbb az agráriumban a vállalkozások számára rugalmas, költséghatékony finanszírozási formát jelentő pénzügyi lízing.

A jegybank növekedési hitelprogramja (nhp) kedvező hatást gyakorolt az agrárfinanszírozásra. A program elindítása óta több mint 50 százalékot ért el a géplízing aránya. Kedvező, hogy az idei első negyedévben az nhp beruházási célú lízingszerződéseinek keretében kihelyezett 22,9 milliárd forint harmada a mezőgazdasági gépeket finanszírozta. Nyikos Katalin a lízingpiac folyamatairól elmondta: a következő hónapokban, években stabil, fokozatos növekedés várható elsősorban a kis- és középvállalkozások finanszírozási igényei miatt.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Zsír, olaj, margarin, vaj: mikor mivel érdemes sütni?

2017. június 26. 08:58
Mi a különbség a zsír, az olaj, a margarin és a vaj között? Hogyan viselkednek hő hatására? Valóban tartósítják az ételt? Miért kell rendszeresen cserélni a sütőolajat? A felhasználásnál több szempontot érdemes figyelembe venni.

Elvirágzott a levendula, de a fesztiválnak nincs még vége Tihanyban

2018. június 27. 08:21
Koncertekkel, utcabállal, kézműves vásárral is várják a látogatókat.