A globális élelmiszer-ellátási láncok összetett kihívásokkal kell megküzdjenek

2017. augusztus 28. 07:29
A globális élelmiszer-ellátási láncoknak összetett kihívásokkal kell szembenézniük, mert egyfelől a világ népességének növekedése és a fogyasztási szokások jelentős változása miatt a keresleti oldalon óriási mennyiségű igény merül fel, másfelől a kínálati oldalt negatív folyamatok sújtják - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

Az államtitkár, aki a közép-kelet-európai országok és Kína közötti agrár-kereskedelmi és gazdasági együttműködési fórumon vett részt, az MTI-nek kifejtette, hogy előrejelzések szerint 2050-re az élelmiszerek iránti kereslet 70 százalékkal nő, a kínálati oldalt pedig mindközben olyan negatív folyamatok sújtják, mint a globális klímaváltozás, a művelhető földterületek csökkenése, a föld minőségének romlása vagy a felszín alatti vizek kimerülése. Ezért számos, a világon használatos élelmiszer-termelési rendszer fenntarthatatlan, és várhatóan tovább gyengíti a környezetet, valamint veszélyezteti annak termelőképességét.

Kép letöltése
 
Fotó: FM Sajtóiroda

 

Az államtitkár elmondta, hogy a fórumon 16+1 ország, a közép-kelet-európai országok, a balti országok és Kína vett részt, és arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogy hogyan lehet az említett globális kihívásoknak megfelelni a következő időszakban.

Nagy István idézte Han Csang-fu kínai mezőgazdasági minisztert, aki azt mondta: míg Kínában a világ lakosságának a 20 százaléka él, addig az ország a termelhető terület 10 százalékával és az ivóvízkészlet mindössze 6 százalékával rendelkezik csak. Ezért Kínának hosszútávon arra kell berendezkednie, hogy élelmiszerből importra szorul.

Ez jó hír Magyarországnak, mert a keleti nyitás politikája és a kínai Egy övezet, egy út program összhangban van egymással - hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta: Magyarország rendelkezik a közép-európai országok közül a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába. Többek között magyar sertést, libát, kacsát, marhát és nyúlhúst, valamint élő lovat és búzát exporttál Magyarország Kínába, de rövidesen tejet is tud majd az ázsiai országba szállítani és erősíteni akarja borexportját is - részletezte.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az agrárgazdasági fórum kiváló alapjául szolgál az együttműködés erősítésére és Magyarország, valamint Közép-Kelet-Európa számára is gazdasági előnyöket hoz a kínai kapcsolatok bővítése.

Nagy István a lengyel delegációval folytatott kétoldalú tárgyalásokat. A két fél egyetértett abban, hogy a termőföldet ki kell venni a szabadon adható és vehető kategóriából. A föld különleges védelmet élvező erőforrás, az országoknak legyen joga nemzeti szinten szabályozni, hogy milyen adásvételi körülményeket biztosít a termőföld részére -fogalmazott Nagy István.

Az államtitkár végezetül elmondta, hogy Magyarország idén is részt vesz a szombaton kezdődő szlovéniai AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron. Szlovénia fontos partnere Magyarországnak - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egyebek közt a méhészeti termékek előállításában is fontos szerepet játszik.

Jelezte, hogy Magyarország támogatja Dejan Zidan szlovén mezőgazdasági miniszter azon felvetését, hogy a méhek nemzetközi napját ismerje el az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ).

Fenntartható mezőgazdasági termelés méhek nélkül nem lehetséges, a környezeti szennyezés, valamint a megváltozott klimatikus körülmények miatt különleges figyelmet kell kapjanak a méhek - húzta alá Nagy István.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Jövőre a kormány nem számol szja- és áfacsökkentéssel

2017. április 26. 07:47
Az Országos Közszolgálati Érdekegyezető Tanács 2017. április 24.-ei ülésén az előzetes tervek szerint a 2018-as költségvetés, valamint a 2017-es bérintézkedésekből kimaradt munkavállalók helyzetének áttekintésére került volna sor, de az idő csak a költségvetésre volt elég.
 

Bioetanol: máris nagyhatalom vagyunk, de...

2016. november 30. 07:43
Nagyhatalomnak számít Magyarország az uniós bioetanoliparban, de még van tere a fejlődésnek - állítja agrárszektor.hu-nak adott interjúban Lengyel Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. igazgatósági tagja. A cég bővíti kapacitásait dunaföldvári biofinomítójában, ahol növelni kívánja az előállított bioetanol, illetve GMO-mentes takarmány mennyiségét.