A gyorsan jött meleg kedvez a talajmunkáknak

2018. április 16. 10:32
A következő 6-8 nap során végig meleg időre számíthatunk, 20 Celsius-fok körüli, a fölötti csúcsértékekkel. A vegetáció intenzíven fejlődik - áll az OMSZ legfrissebb, hétközi agrometeorológiai előrejelzésében.

Az elmúlt napokban is nagyobb részt napos, száraz és meleg idő volt jellemező térségünkben. Ez kedvezett a talaj szikkadásának, így a belvízzel el nem öntött területeken a felső 20 cm-es rétegben sokat száradt a talaj. Bár hétfőn és kedden többfelé fordult elő zápor, zivatar, de területi átlagban a csapadék mennyisége többnyire 5 mm alatt maradt, sőt az Alföld nagyobb részén alig esett. A talaj nedves, sokfelé még mindig telített vízzel, sőt a belvíz továbbra is jelen van, elsősorban az Alföldön, de foltokban a Dunántúlon is. A belvízfoltos területeken kívül a fölső rétegek már a legtöbb helyen megszikkadtak, a talaj így jól művelhető. A talaj hőmérséklete a felső 50 cm-es rétegben tartósan 10 fok fölé emelkedett.

A következő 6-8 nap során folytatódik a meleg idő. A hőmérséklet csúcsértéke végig 20 fok körül, kissé a fölött alakul majd. Éjszakai fagy nem várható. A változó mennyiségű felhőzet mellett napsütés is bőven valószínű. Csapadék (zivatar is) két hullámban valószínű: csütörtökön-pénteken és elszórtan a jövő hét első felében, egyébként száraz időre számíthatunk. Az egyhetes összcsapadék (április 20-án reggelig) a jelenlegi számítások szerint területi átlagban többnyire 5 és 15 mm között valószínű. Ezzel együtt a belvízhelyzetben jelentős javulás valószínű. A permetezést több napon is szeles idő zavarja majd, különösen a péntek és a jövő szerda ígérkezik szelesnek.

A meleg időben a gyomok is kelésnek, erős fejlődésnek indulnak, a talaj nedvességet és hőt bőven tartalmaz. A márciusi hideg idő után érkezett 20 fokos meleg hatására szinte egyszerre virágoznak, borulnak virágba a gyümölcsfák. A kötődést lehűlés, fagy, tartós csapadék nem akadályozza, de a rovarok beporzó munkáját néhány napon az eső és a szél korlátozza majd. Összességében azonban kedvező körülmények várhatók a gyümölcsfa-virágzásra. A talaj hőmérséklete tartósan 15 fok körül valószínű, komolyabb lehűlés a következő 10-12 nap során nem valószínű, vethető a kukorica.

További részletek itt olvashatók.

http://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre hatékonyabban használják ki a gazdák a termeléshez kötött támogatási jogcímeket

2016. augusztus 23. 08:27
2016-ban nőtt a termeléshez kötött támogatásokra beadott gazdálkodói kérelmek száma, ebből is látszik, hogy a gazdák egyre hatékonyabban használják ki a termeléshez kötött támogatási jogcímek adta lehetőségeket, tehát egy jól működő konstrukcióról van szó – mondta Feldman Zsolt a XVII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon, Kecskeméten.

Továbbra sem divat a rendezett munkaügyi kapcsolat

2017. március 13. 08:37
A Nemzetgazdasági Minisztérium keretében működő munkaügyi felügyelet tegnap nyilvánosságra hozta a 2016. év ellenőrzési adatait. Ezekből kiderül, hogy az ellenőrzések 83%-a tárt fel szabálytalanságokat, mely megfelel a korábbi jogsértési szintnek.