A határon túli agrárkapcsolatok fejlesztését kiemelt feladatként kezeli az agrártárca

2016. július 25. 08:12
A határon túli agrárkapcsolatok fejlesztését kiemelt feladatként kezeli az agrártárca – mondta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Tusnádfürdőn.
 

2015-ben a szaktárca 45 millió forinttal támogatta a határon túli partnerszervezetek által megvalósított főbb programokat és ez az összeg több, mint duplájára, 100 millió forintra emelkedett idén emlékeztetett Nagy István.

Felidézte, hogy a Kárpát-medencei magyarság egységes jövőjének építése érdekében a tárca 2012-től kezdte kiépíteni külhoni agrárkapcsolatait.

Nagy István kiemelte, a tárca támogatta a Határon túli magyar agrárszervezetek létrehozását a Felvidék, Muravidék, Horvátország, Partium és Erdély területén.A tárca által kiépített kapcsolatrendszernek köszönhetően az FM segíti a határon túl élő magyar gazdák gondjainak, problémáinak megoldását - tette hozzá.

A Kárpát-medencei léptékű agrárfejlesztésnek, a vidéki térségek felemelkedésének, a szülőföldön való maradásnak az agrárium, a vidékfejlesztés a jövőben meghatározó területe kell, hogy legyen - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

A határon túli magyarság mintegy 70 százaléka él vidéken, és ennek közel egyharmada teljes egészében vagy részben mezőgazdasági tevékenységet folytat, az agráriumból él és tartja el a családját.

A programon részt vett Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, valamint Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Szakszervezeti majális a Városligetben

2018. május 02. 08:59
A szakszervezeteknek meg kell újulniuk és erősödniük - hangsúlyozta Nagy Viktória, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Ifjúsági Tagozatának elnöke kedden, amikor a Városligetben a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a SZEF és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetői megkoszorúzták az első magyarországi szabad majális emlékkövét.

Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták éves beszámolóját tartották a Földművelésügyi Minisztériumban

2017. augusztus 02. 07:45
A kiváló minőségű magyar élelmiszerek előállítása annál jövedelmezőbb, minél szélesebb körben juthatnak hozzá mind a hazai fogyasztók, mind pedig a külföldi árupiacok. Ugyanakkor a helyi termelőknek érdemes figyelemmel lenni a termékek előállítása mellett az áruvédjegyek, földrajzi oltalommal védett árujelzők és egyéb promóciós eszközök megválasztásával járó előnyökre is – emelte ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az agrár- és környezetügyi attasék hagyományos éves beszámolója alkalmából megtartott szakmai rendezvényen.