A helyszíni adóellenőrzések egy részét digitális környezetbe helyezték át

2021. május 25. 09:52
A járványt az adóhivatal is megérezte
A helyszíni adóellenőrzések egy részét digitális környezetbe helyezték át

Gyorsan reagáltak a koronavírus-járvány miatti kihívásokra az adóhatóságok, kétharmaduk informatikai berendezéseket vásárolt vagy bérelt a távmunkában dolgozó munkatársainak, illetve változtatott munkafolyamatain, a helyszíni adóellenőrzések egy részét például digitális környezetbe helyezték át - közölte a Deloitte az OECD Adóigazgatás Fórumának felmérése alapján, amelyet több mint 30 ország, köztük Magyarország adóhatóságának részvételével készítettek.

A felmérés szerint a vizsgált országok kevesebb mint felében volt szükség jogszabály vagy belső szabályzat módosításra ahhoz, hogy az új digitális környezetbe helyezett munkafolyamatokat alkalmazhassák - idézte a cég közleményét az MTI.

Az adóhatóságok már a járvány előtt számos folyamatukat helyezték át online térbe, így a járvány alatt virtuális vagy digitális eszközökkel helyettesítették a személyes, illetve a papíralapú kommunikációjuk jelentős részét. Ennek ellenére csak mintegy felük tartotta elegendőnek a járvány kitörésekor meglévő digitális csatornáit a megnövekedett online kommunikáció kezelésére, a másik felük a digitális eszközök továbbfejlesztését vagy új csatornák bevezetését látta szükségesnek.

A járvány első csúcspontján a felmérésben részt vevő adóhatóságok harmada tudott teljesen működőképes maradni, a másik kétharmadnak csak egyes részegységei tudták zavartalanul folytatni a munkájukat. A helyszíni adóellenőrzéseket pedig az adóhatóságok háromnegyede felfüggesztette vagy drasztikusan csökkentette.

A felmérés szerint a megkérdezett adóhatóságok csaknem kétharmada már elkezdte a korábbi digitalizációs stratégiája felülvizsgálatát. Háromnegyedük tervezi, hogy a helyszíni adóellenőrzések helyett, illetve mellett megtartja a digitális adóellenőrzést is. Többségük jelezte, hogy további fejlesztéseket terveznek az IT rendszereik hatékonyságának, biztonságának és stabilitásának további növelése érdekében.

Forrás: napi.hu / www.szakszerveztek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Ország Tortája 2022: ez a finomság lett a magyarok kedvence idén; itt kapható, ennyibe kerül

2022. augusztus 02. 08:30
A szegedi Virág Cukrászda és Kávéház hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdet meg. A „Nagyi kedvence” győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol az augusztus 20-i programok mellett kihirdették a 2022-es Magyarország Tortáját, amely a „Huncut szilva herceg” nevű édesség lett. A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, mikortól az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján is árusítják.

Koronavírus: így tisztítsd a laptopod, hogy csökkentsd a fertőzésveszélyt

2020. március 24. 09:04
Zsíros, maszatos ujjlenyomatok, csíkok? Színeket, fényt eltorzító porréteg? Nemcsak ezek ellen tehetünk egy alapos tisztítással, de a laptop felületén megtelepedő kórokozókat is felszámolhatjuk. Elmondjuk, hogyan.