A KAP-reform érték és munkahelyteremtésre ösztönözne a vidéki térségekben

2017. május 15. 09:06
A Visegrádi Négyek agrárkamarái szerint a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek a Közös Agrárpolitika 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban, ezért intenzívebb együttműködésre van szükség.

A delegációk szerint az élelmiszer-kiskereskedők vevőnkénti értékesítési területe a legnagyobbak közé tartozik a visegrádi országokban, ami aránytalanul növeli a kölcsönös verseny nyomását. Ennek ellensúlyozására a szakemberek a szükséges jogalkotási és ellenőrzési intézkedéseket elfogadását kérik a nemzeti kormányoktól, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőitől.


A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak 65. ülését rendezték meg 2017. május 11-12. között a csehországi Brnoban, ahol a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak. Az ülésen meghívott vendégként részt vettek a Horvát Agrárkamara (HPK), Szlovén Agrárkamara (KGZS) és a Farm Europe képviselői.

 

 

 


A V4-országok agrárkamaráinak képviselői a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban egyetértettek abban, hogy a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek a reform alakulását illetően, ezért intenzívebben kell együttműködni nem csupán a visegrádi országok nem kormányzati agrárszervezeteinek szintjén, hanem a közös prioritásokkal el kell érni a döntéshozókat és a törvényalkotókat nemzeti és uniós szinten egyaránt. A delegációk szerint rendkívül fontos, hogy a megreformált KAP egy olyan keretet hozzon létre, amelyben minden aktív uniós gazdálkodót - aki értékeket és munkahelyeket teremt a vidéki térségekben - egyenlően és megkülönböztetéstől mentesen támogassanak.


Az agrárkamarák képviselői megvitatták továbbá a kiskereskedők tisztességtelen piaci gyakorlatait és a kiváltságos helyzetükkel való visszaélésüket a beszállítói-kiskereskedői kapcsolatok során. Az élelmiszer-kiskereskedők vevőnkénti értékesítési területe a legnagyobbak közé tartozik a visegrádi országokban, ami aránytalanul növeli a kölcsönös verseny nyomását. A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak képviselői arra biztatják a nemzeti kormányok képviselőit, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőit, hogy az Európai Unió a tagállamokkal együtt fogadja el a szükséges jogalkotási és ellenőrzési intézkedéseket a kereskedelmi láncok tisztességtelen gyakorlatai szabályozásának és a szabályozás végrehajthatóságának biztosítására. Ennek előmozdítása érdekében a következő rendkívüli - a V4 agrárminiszterek találkozójával együtt tartandó - varsói ülésükön külön részletesen foglalkoznak a témával és együttes előterjesztést dolgoznak ki mind a Bizottság, mind kormányzati szervezeteink részére.


Az egészséges, jó minőségű és biztonságos élelmiszerek iránti kereslet továbbra is nő nemcsak Európában, hanem világszerte, és tekintettel a technológiai fejlődésre, valamint az előírásoknak és szabványoknak való megfelelésre helyezett hangsúlyra, az uniós gazdák állnak leginkább készen arra, hogy azt biztosítsák.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Közös európai célok Horvátországgal

2018. augusztus 13. 07:57
Keményen küzdünk azért, 2020 után olyan közös európai támogatásrendszerünk legyen, amely növeli a gazdák versenyképességét, elismeri a termelő hozzájárulását a környezetügyhöz és növelik a vidék megtartó-képességét – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a Szentlőrinci Gazdanap megnyitásakor. Horvátország – a vásár partnerországa - szövetségesünk lehet ebben.

Izgalmas mezőgazdasági alkalmazások bemutatója a tudományünnepen

2017. október 16. 12:08
A Magyar Tudományos Akadémia idén is megrendezi a Magyar Tudomány Ünnepe elnevezésű eseménysorozatát. Az előadások között megtalálhatóak agrártémájúak is.