A keleti nyitás politikája újabb lehetőségeket teremt a mezőgazdasági termékek számára

2017. augusztus 31. 09:10
Sikerül értékesíteni a tavalyi rekordtermést, a kiváló termények és a magyar agrárdiplomácia sikere az egyre bővülő agrárexport – mondta az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a földművelésügyi miniszter.

Mezőgazdasági termékeinknek van piaca, legfőképp a gabonafélék eladása nőtt 2017 első öt hónapjában – fogalmazott Fazekas Sándor. Kivitelünk 14 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakát, ami 3,6 milliárd eurót jelent. A külkereskedelmi többlet 30 százalékkal bővült. Mindez azt mutatja, hogy az erősödő mezőgazdaság, a terméstöbblet nagyobb bevétellel és haszonnal kecsegtet – mondta az agrártárca vezetője.

A szomszéd országok továbbra is hagyományos felvevőpiacaink. Románia, Olaszország, Németország, Ausztria, Görögország különösen búzát vásárol tőlünk, a kukoricát nagyrészt Olaszországba, Romániába értékesítjük – részletezte a kivitel szerkezetét a miniszter. Kukorica kivitelünk másfélszeresére nőtt, közel kétmillió tonna, amit értékesítettünk, a búzaexport pedig megduplázódott az év első öt hónapjában. De tejtermékeket, növényi olajokat, feldolgozott termékeket, bort, bioetanolt is exportálunk. 

Fazekas Sándor elmondta: a távoli piacokon - Kína, Japán, és jónéhány fejlődő országban - is nőtt a magyar mezőgazdasági termékek mennyisége. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a kereskedőházak, az Agrármarketing Centrum és az Földművelésügyi Minisztérium is azon dolgozik, hogy ezeket a távoli országokat is meg tudjuk hódítani, hogy a magyar termékek jussanak el ezekre a piacokra is. A miniszter megjegyezte, hogy a térség államai közül Magyarország rendelkezik a  legtöbb termékre szóló akkreditációval a kínai piacra. Kína a világ egyik legnagyobb élelmiszervásárlója - mondta. Sokan állnak sorba, hogy Kínába szállíthassanak. Ma az exportunknak mintegy egy százaléka irányul Kínába, ennek jelentős része sertéshús, amelyből közel megdupláztuk a kivitelünket – hangzott el a rádióinterjúban. 
Fazekas Sándor a Kínai Népköztársaság mezőgazdasági miniszterével a közelmúltban, Szlovéniában, a 16 közép-kelet-európai ország tanácskozásán külön találkozott. Itt is kiderült: Magyarországot kiemelt figyelem kíséri, támogatjuk azt a kínai elképzelést, hogy hazánk -  központi elhelyezkedését kihasználva - egyfajta logisztikai központja legyen a régió és Kína közötti kereskedelmi áruforgalomnak – fogalmazott az agrártárca vezetője.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Aggasztó, mennyi magyar tejet visznek külföldre

2017. augusztus 17. 08:26
Jelentős mértékben emelkedett a nyerstej ára az Európai Unióban és a környező országokban a piaci folyamatok hatására. Magyarországon ezzel szemben stagnálás tapasztalható, ezért egyre növekszik a hazai nyerstej-kivitel. Az alapanyag itthon tartásához a hazai felvásárlási árak emelésére van szükség.

Az összes felvett támogatást elbukhatja, aki nem figyel

2016. május 26. 08:54
Akár a teljes felvett támogatást is elbukhatják azok a fiatal gazdák, akik vállalásaik teljesítése után nem nyújtanak be kifizetési kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Ilyen komoly szankciókat tartalmaz ugyanis az a 2012-es rendelet, amely a mostani támogatásigénylés feltételeit meghatározza. A később megjelent fiatal gazda jogszabályok már nem ennyire szigorúak, de a mulasztó termelőknek azok alapján is szankciókra kell számítaniuk. A Miniszterelnökség a könnyítések érdekében vizsgálja a jogszabály-módosítási lehetőségeket, de egyelőre nem tudni, konkrétan milyen változtatásokról lehet szó.