A Kormány célja a magyar gazdák helyzetének javítása a Közös Agrárpolitika finomhangolása során

2017. április 04. 14:36
A Kormány célja a magyar gazdák helyzetének javítása a Közös Agrárpolitika finomhangolása során – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Mezőgazdasági és Halászati Tanács április 3-i luxemburgi ülése után.
 

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 2016 szeptemberében hozta nyilvánosságra a Közös Agrárpolitikára vonatkozó négy uniós alapjogszabály egyszerűsítését célzó javaslatát, amellyel mind a termelők, mind pedig a végrehajtásért felelős tagállami intézmények adminisztratív terheit könnyítené. Fontos, hogy a javasolt módosítások nem jelentik a legutóbbi, 2013-ban elfogadott reform felülvizsgálatát.

Magyar szempontból fontos eredmény, hogy az önkéntes termeléshez kötött támogatások keretei nem változnak, azok továbbra is a magyar gazdákat segítik, ösztönzik a foglalkoztatást.
Az aktív gazda vizsgálat tekintetében több egyszerűsítést irányoz elő a módosítás, amelyek döntően a termelők adminisztratív terheit csökkenthetik. 

A zöldség és gyümölcs termelői szervezetek nemzeti támogatását negyedére csökkentette volna a bizottsági javaslat, azonban magyar kezdeményezésre, több tagállam támogatásával olyan szöveg került be a körvonalazódó tanácsi álláspontba, amely nemcsak megakadályozza a csökkentést, de akár a jelenleg fizetett támogatás kétszeresének kifizetésére is lehetőséget biztosíthat. – emelte ki Czerván György 

A mai ülésen született megállapodás a mezőgazdasági miniszterek álláspontját tükrözi, a szabályok végleges elfogadásához az Európai Parlament, mint társ-jogalkotó egyetértése is szükséges. Ennek megszerzése az ősz folyamán várható, így a módosításokkal érintett új szabályok 2018. január 1-el lépnek hatályba, így a 2018-as igénylési évtől alkalmazhatóak. tette hozzá az államtitkár.

A Tanácsülésen a Bizottság bemutatta az ökológiai fókuszterületek két éves végrehajtási tapasztalatairól készített jelentését.  Az ebben foglaltak alapján a Bizottság nem tervezi az ökológiai jelentőségű területek jelenlegi kötelező 5 százalékos arányának növelését.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Közel 700 kilogramm élelmiszer jutott egy magyarra

2018. június 04. 14:11
Az egy főre jutó élelmiszer mennyisége 2016-ban elérte a 680 kilogrammot – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, Élelmiszermérlegek című kiadványából.

A helyi termék még nem hívószó

2017. augusztus 22. 08:21
Furcsa helyzetnek tűnik, de ha az ember bemegy bárhol az országban egy nagyobb élelmiszerboltba, elvétve talál csak olyan terméket vagy terményt, amely az adott település környékéről, vagy akár csak az ottani tájegységből származik. Miért nem lehet Csopakon csopaki bort kapni? Kecskeméten kiskunságit? Balatonvilágoson Hedon söröket? Vagy mégiscsak lehet?