A kormány célja továbbra is a családi középbirtokok megerősítése

2016. május 05. 09:13
A kormány célkitűzése továbbra is a magyar családi középbirtokok megerősítése, annak ellenére, hogy az ellenzék az állami földek értékesítésével kapcsolatban valótlanságokat állít és rossz színben kívánja azt feltüntetni - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bitay Márton Örs közölte: a mintegy 700 eladásra kijelölt állami tulajdonban lévő föld árveréseit, amelyeket május 19-re meghirdetettek meg, május 30-ra tették át, mert a jogászok között vita volt a határnapszámításról, hogy mikortól lehet meghirdetni azokat. A további viták megelőzése érdekében döntöttek az áthelyezésről. Az államtitkár megjegyezte: ebbe a körbe tartoznak a Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester által használt földek is.

Hozzátette: a kormány továbbra is értékesít állami földterületeket, mert tovább szeretné erősíteni az agrárközéposztályt, és annak versenyképességét. Május 20-án folytatódnak az árverések, és várhatóan néhány belül le is zárulnak. Ez összesen mintegy 60 ezer hektár állami termőföld értékesítését jelenti a harmadik körben - mondta az államtitkár. Bitay Márton Örs a HírTV kérdésére kitért kávézására is Mászáros Lőrinccel a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapestben. Azt baráti kávézásnak nevezte és visszautasította, hogy ott földügyekről lett volna szó. "Ha valakivel konspiratív megbeszélést szeretnék tartani, azt nem a Gresham Palotában fogom folytatni. A hivatali munkámról pedig a főnökeimmel és a beosztottaimmal szoktam beszélni" - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón megjelent Sallai R. Benedek (LMP) országgyűlési képviselő is, akit Bitay Márton Örs meghívott egy kávéra, de azt Sallai R. Benedek nem fogadta el. A minisztérium előtt az LMP-s politikus újságíróknak arról beszélt, hogy "két féligazságból nem egy teljes igazság, hanem egy teljes hazugság lesz" foglalta össze véleményét az államtitkár sajtótájékoztatójáról.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Pogátsa Zoltán: hosszú távon nagy a baj

2018. július 23. 13:59
A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád-Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később ezek már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, - véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Bioetanol: máris nagyhatalom vagyunk, de...

2016. november 30. 07:43
Nagyhatalomnak számít Magyarország az uniós bioetanoliparban, de még van tere a fejlődésnek - állítja agrárszektor.hu-nak adott interjúban Lengyel Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. igazgatósági tagja. A cég bővíti kapacitásait dunaföldvári biofinomítójában, ahol növelni kívánja az előállított bioetanol, illetve GMO-mentes takarmány mennyiségét.