A Közös Agrárpolitika fejlesztése a cél

2017. május 04. 07:35
A Copa-Cogeca a 2017. április 27-28-án tartott elnökségi ülésén megvitatta a tagszervezetekkel a Közös Agrárpolitika 2020 utáni jövőjére vonatkozó álláspontját.

A Copa-Cogeca (Európai Unióban Gazdálkodó Mezőgazdasági Vállalkozók és Szövetkezetek Érdekvédelmi Szervezete) a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjéről szóló dokumentumában kiemeli, hogy a mezőgazdaság hosszú távú stabilitásának biztosítása érdekében a jelenlegi rendszert ajánlott megerősíteni, semmint drasztikusan megváltoztatni. A cél nem más, mint a gazdaságilag életképes és fenntartható mezőgazdaság megteremtése.

A közös álláspontban hangsúlyozzák az erős két pillér szükségességét. Az első pillér alapvető fontosságú a gazdák jövedelmének stabilitása szempontjából, figyelembe véve, hogy ez számukra egyben segítséget is jelent a piaci áringadozás következményeinek csökkentésében. A második pillérnek, a vidékfejlesztési politikának továbbra is a gazdákat kell a középpontba helyeznie, biztosítva számukra a tisztességes jövedelmet, illetve a hozzájárulást a versenyképes és piacorientált mezőgazdasági és erdészeti ágazat megteremtéséhez.

 

Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság regionális és várospolitikáért felelős főigazgatója, Marc Lemaître is kifejtette a véleményét. A KAP-al összefüggésben véleménye szerint az első pillérben társfinanszírozás bevezetésére lenne szükség egy megfelelő költségvetési egyensúly megteremtése érdekében. Hozzátette, hogy a különböző közösségi politikák közötti szinergia erősítésének is jelentős szerepe lesz. Példaként említette, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) által finanszírozott tevékenységek között számos átfedést lát. Véleménye szerint a vidéki térségek nagyon fontosak a jövő szempontjából, viszont a vidék nem kizárólagosan csak a mezőgazdaságot jelenti.

Kis Miklós Zsolt, a NAK alelnöke jelezte, hogy aggályosnak tartja a javaslatot; ugyan elviekben a szándék érhető, hangsúlyozta azonban, hogy az európai gazdák szempontjából hiába bővül a rendelkezésre álló eszközök köre, ha kevesebb az ehhez biztosított forrás. Kiemelte továbbá a beruházási támogatások és az ehhez szükséges pénzügyi források vissza nem térítendő támogatások formájában történő fenntartásának szükségességét.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar technológia és vetőmag iránt érdeklődik Azerbajdzsán

2016. május 26. 08:47
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson fogadta Heydar Asadov azeri partnerminisztert.

OMÉK-élelmiszerek karitatív célra

2017. szeptember 28. 08:16
Karitatív célra ajánlhatták fel az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) a kiállítók a rendezvény végén az el nem adott, még bontatlan csomagolású, kiváló minőségű, illetve tartós élelmiszereket. Az akció során összesen 1230 kg élelmiszert adományoztak a cégek a rászorulóknak a kiállításon megmaradt, kiváló minőségű termékeikből. Az élelmet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével rászoruló családok kapják meg a napokban.