A Közös Agrárpolitika forrásait is a jelenlegi szinten kell megtartani a következő uniós költségvetési időszakban

2018. október 15. 07:52
Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett brüsszeli magas szintű konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait legalább a jelenlegi szinten meg kell tartani a kitűzött célok megvalósításához.

Az európai gazdák a KAP segítségével több, mint 500 millió állampolgárt látnak el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel nap, mint nap. „A KAP források csökkentésével végső soron az élelmiszerárak emelkedését, a választék, vagy akár a minőség csökkenését kockáztatjuk” – emelte ki az Agrárminisztérium államtitkára.

Kép letöltése
 
Fotó: AM

 

A források csökkentése mellett az Európai Bizottság az eddiginél több környezet- és klímavédelmi feltételhez kötné a támogatások kifizetését – fogalmazott Feldman Zsolt. „Magyarország egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a KAP-nak többet kell tennie a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásáért, azonban ez nincs összhangban a javasolt költségvetéssel. Kevesebből nem lehet többet elérni” – hangsúlyozta az államtitkár. A további környezetvédelmi feltételeknek történő megfelelés nem veszélyeztetheti az európai gazdák jövedelembiztonságát és nem korlátozhatja versenyképességüket. Nem lehet cél, hogy a harmadik országokból importált, esetleg nem fenntartható módon előállított, akár rosszabb minőségű élelmiszerek váltsák fel az Európai Unióban előállított magas minőségű termékeket – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarország megfelelő költségvetésű és gazdabarát uniós költségvetés elfogadásában érdekelt, és a kormány az elsők között jelezte, hogy ennek érdekében hajlandó a közös uniós költségvetéshez történő hozzájárulásának emelésére.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A „Földet a gazdáknak” Program jogszerű és hasznos

2017. október 18. 07:22
A magyar gazdák győztek és az ellenzék próbálkozása ismét kudarcot vallott, nem sikerült megsemmisíteni a Földet a gazdáknak programot. Az ellenzék kezdettől támadja a programot, mert még mindig a spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védik, és vissza akarja állítani a balliberális földpolitikát, amikor elárulták a nemzeti érdekeket és a magyar földeket külföldiek, spekulánsok és nagybirtokosok kezére juttatták.  A kormány ugyanakkor tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, és kész a földek hasznosításából származó bevételekre vonatkozó szabály pontosítására.

Magas külföldi ár ide, alacsony hazai oda: itthon kell tartani a magyar tejet

2016. október 05. 08:16
Mindent meg kell tenni azért, hogy a termelők ne vigyék külföldre a magyar tejet, mert tejhiány alakulhat ki itthon. Elérendő cél, hogy az UHT és a hosszan eltartható tej áfája is 5 százalékra csökkenjen.