A Közös Agrárpolitika forrásait is a jelenlegi szinten kell megtartani a következő uniós költségvetési időszakban

2018. október 15. 07:52
Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett brüsszeli magas szintű konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait legalább a jelenlegi szinten meg kell tartani a kitűzött célok megvalósításához.

Az európai gazdák a KAP segítségével több, mint 500 millió állampolgárt látnak el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel nap, mint nap. „A KAP források csökkentésével végső soron az élelmiszerárak emelkedését, a választék, vagy akár a minőség csökkenését kockáztatjuk” – emelte ki az Agrárminisztérium államtitkára.

Kép letöltése
 
Fotó: AM

 

A források csökkentése mellett az Európai Bizottság az eddiginél több környezet- és klímavédelmi feltételhez kötné a támogatások kifizetését – fogalmazott Feldman Zsolt. „Magyarország egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a KAP-nak többet kell tennie a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásáért, azonban ez nincs összhangban a javasolt költségvetéssel. Kevesebből nem lehet többet elérni” – hangsúlyozta az államtitkár. A további környezetvédelmi feltételeknek történő megfelelés nem veszélyeztetheti az európai gazdák jövedelembiztonságát és nem korlátozhatja versenyképességüket. Nem lehet cél, hogy a harmadik országokból importált, esetleg nem fenntartható módon előállított, akár rosszabb minőségű élelmiszerek váltsák fel az Európai Unióban előállított magas minőségű termékeket – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarország megfelelő költségvetésű és gazdabarát uniós költségvetés elfogadásában érdekelt, és a kormány az elsők között jelezte, hogy ennek érdekében hajlandó a közös uniós költségvetéshez történő hozzájárulásának emelésére.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A búza húzza az agrárexportot

2018. március 26. 07:48
Bár 2017-ben nem születtek termelési rekordok, és a madárinfluenza is megnehezítette az értékesítést, mégis tovább tudott javulni az ágazat külkereskedelmi egyenlege. A nemzetgazdaságon belül az agrárexport már 8,8 százalékos értéket képvisel - számol be az Agrárszektor.

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

2017. július 28. 08:33
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban végzett újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet. A hatóság megállapította, hogy a glutaminsavra és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat.