A LIGA Szakszervezetek kiemelten támogatja a közoktatás ügyét

2016. március 23. 08:49
A közoktatás nem csak az állampolgárok, a szülők és gyerekek, de a nemzetgazdaság és az ország jövője szempontjából is egy különösen fontos terület. Ha itt problémák vannak, annak az egész ország kárát látja, ezért fontos, hogy a mindenkori döntéshozók meghallgassák az oktatás világának szereplőit, érdemben tárgyaljanak velük, és vegyék figyelembe kéréseiket a rendszert érintő változtatások kidolgozásakor.

A LIGA Szakszervezetek továbbra is támogatja a közoktatás megújításáért küzdő pedagógusok és diákok akcióit, és elvárja, hogy a kormány érdemben tárgyalja meg javaslataikat minden érintett bevonásával, és a javaslatokat messzemenően figyelembe véve alakítsa át a közoktatás rendszerét.

A március 15-én, Pukli István által bejelentett akció is arra mutat rá, hogy a 2010 decemberében – egyeztetés nélkül – módosított sztrájktörvény gyakorlatilag ellehetetleníti a munkavállalók alkotmányos alapjogát, jogszerű sztrájk ugyanis aligha szervezhető. Ennek is következménye, hogy a végtelenségig frusztrált pedagógustársadalom – a társadalom más tagjaival együtt – odáig jutott, hogy akár a törvénynek ellenszegülve is hajlandó lenne kinyilvánítani elszántságát.

A LIGA Szakszervezetek szerint azonban sem felelős szakszervezet, sem a kormány nem nézheti tétlenül, hogy az állampolgárok törvénysértéssel próbáljanak érvényt szerezni jogos akaratuknak: a méltányos és tisztességes társadalmi párbeszédnek, a közoktatás rendszerének szakmai és emberi alapú átalakításának.  Ezzel ugyanis a törvényekkel szembe menő akcióban részt vevők állásukat, megélhetésüket veszélyeztetik.

A LIGA Szakszervezetek álláspontja szerint a tiltakozó akciók ugyan jogosak és szükségesek, de a törvényesség határát nem szabad átlépniük. A LIGA Szakszervezetek ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul folytasson érdemi tárgyalásokat és kezdje meg a közös szakmai szempontok szerinti átalakítást a közoktatás rendszerében. A hibák nyilvánvalóak, javításuk nem várhat!

A tiltakozó akcióban részt vevő és szimpatizáló szervezeteket és személyeket a LIGA Szakszervezetek arra kéri, hogy minden törvényes eszközzel továbbra is álljanak ki a pedagógus társadalom mellett!

Forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Úgy érzi, nincs értelme a szombati munkanapnak? Utánajártunk, így van-e

2019. augusztus 09. 07:55
Van bármi értelme egy szombati munkanapnak? Sokaknak fog eszükbe jutni ez a kérdés hétvégén, amikor az augusztus 19-i, hétfői nap helyett kell bemenni munkába. Gyakran próbálnak számolgatni, mennyit ér egyetlen ledolgozott nap, és ennek nem nagyon örülnek a statisztikusok.

Szemmagasságban

2018. november 12. 08:20
Egy jó cikk arról, hogyan is lenne érdemes viszonyulni társainkhoz és hogyan lenne érdemes egyáltalán elindulni, ki a világba....