A magánerdő-tulajdonosok nem tartanak erdőirtástól

2022. augusztus 11. 13:17
Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke nem tart attól, hogy a tűzifa-kitermelésre vonatkozó könnyítés miatt erdőirtásra kerülne sor Magyarországon. Mocz András szerint ugyanis az elmúlt évekből jelentős tartalékok maradtak meg a növekvő kereslet kielégítésére. Kockázatot inkább abban lát, hogy a nagyobb kitermeléshez nem áll rendelkezésre a megfelelő számú szakirányú vállalkozás.
A magánerdő-tulajdonosok nem tartanak erdőirtástól

Magyarországon az összes – állami és magán – erdőben évi 11-13 millió köbméter fa terem, amiből országosan körülbelül 7 millió köbmétert termelnek ki. A magángazdaságokban kitermelt fa mennyisége nagyjából 2,5-3 millió köbméter, aminek jelentős része tűzifa lesz, miután ezek az erdőterületek nem annyira jó minőségűek, mint az államiak – ismertette Mocz András.

Mocz András, Fotó: Mőcsényi Miklós

MEGOSZ elnöke szerint az említett számokból mindenki számára világossá válhat, a magyar erdők képesek arra, hogy a tűzifaszükségletet kielégítsék az országban. Megjegyezte: az elmúlt évtizedekben

rendszeresen spóroltak néhány millió köbmétert, tehát, ha az idei, de akár ha a következő években is nagyobb lesz az igény, akkor is rendelkezésre fog állni a szükséges mennyiség.

A szövetség vezetője jobban tart attól, hogy miután a fakitermelő vállalkozások nem igazán erősek, ráadásul a számuk csökkenőben van, ezért kisebb lesz a kitermelés. Vagyis hiába is hangoztatják sokan, hogy a magyar erdők kárt fognak szenvedni, nincs szó erről. Mocz András hozzátette: a rendelet, ami bizony paragrafusokban könnyítést jelent, nem befolyásolja a magyar erdők állapotát és életét úgy, ahogyan sokan gondolják. Csak egy gyorsabb lehetőséget biztosít, hogy az üzemtervektől eltérően is lehessen kitermelni, de aki ilyennel rendelkezik, nem igazán fog ettől eltérni – vélekedett a szakember. Nem tart attól, hogy a módosítással, könnyítéssel tömeges visszaélésekre kerül majd sor akár a magán, akár az állami erdőgazdaságokban. Attól tehát szerinte

semmiképp nem kell tartani, hogy el fognak tűnni a hazai erdők, hiszen az említett spórolások ott vannak tartalékként.

A MEGOSZ elnöke szerint bár igaz az állítás, hogy akinek van motorosfűrésze, az ki tud dönteni egy fát, szerinte azonban mégsem jellemző, hogy hozzá nem értő dilettánsok csak úgy nekimennének az erdőnek. Ilyen legfeljebb a megélhetési bűnözés körében esett meg korábban, amikor a földön fekvő fákat darabolták fel és tolták el a kerékpárjukon egyesek.

Abban, hogy a mostani helyzetben esetleg nem lesz elég szakember-kapacitás, lát némi rizikót, de reméli, hogy minden erdőgazdálkodó megtalálja majd azt a vállalkozói réteget, amelyik a szakszerű fakitermelést el tudja végezni.

Végezetül Mocz András közölte: a természeti értékek romolásától azért sem tart, mert nem cél, hogy a magántulajdonban lévő erdők eltűnjenek, a tulajdonosnak elemi érdeke, hogy szakszerűen gazdálkodjon az erdeiben.

Az Info Rádióban elhangzott riport ide kattintva hallgatható vissza.

forrás: InfoRádió / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Kérdőív az erdészeti szakszemélyzetnek

2018. november 09. 08:06
A szakemberek tapasztalataiknak és javaslataiknak is hangot adhatnak a felmérésben.

Erdészeti tájékoztató kampány

2021. szeptember 06. 09:01
Az időszakot, amiben most élünk, az erdők, erdőgazdálkodás szempontjából bátran nevezhetjük a változások korszakának. Minden változik: a klíma, az uniós és hazai jogszabályi környezet, az európai klíma- és erdőstratégia, a fapiac, és számos egyéb tényező. Ember, illetve erdész legyen a talpán, aki e változásokból naprakész. Pedig a jól informáltság ma megtérülő, jövedelmező befektetés, ami a felszínen maradáshoz elengedhetetlen. Ehhez kíván hozzájárulni az Agrárkamara ősszel folytatódó erdészeti tájékoztató sorozata 2021. szeptember 16. és november 4. között.