A magyaróvári agrár-felsőoktatás évszázadok óta hozzájárul az agrárium fejlődéséhez

2018. október 26. 10:25
Tudás nélkül nem lehet sikeres mezőgazdasági tevékenységet folytatni és ez minden korra érvényes - hangsúlyozta Nagy István a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának ünnepélyes tanévnyitóján Mosonmagyaróváron.

Az intézmény 200. tanévnyitó ünnepségén Nagy István beszédében kiemelte: az intézmény falai között két évszázadnyi tudás, szakértelem és  az agráriumba vetett hit ötvöződik. A jubileumi tanévnyitó egyszerre szól a múltról, a jelenről és a jövőről is - tette hozzá.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán/AM

 

A Mosonmagyaróváron megalapított mezőgazdasági intézmény Európa és talán a világ  első olyan agrár-felsőoktatási intézete, amely évszázadok óta, az 1800-as évek elejétől kezdődően működik.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán/AM

 

Nagy István hangsúlyozta, az agrárium olyan kihívások előtt áll, amelyekre a résztudományok ismeretével kell választ találni. Az agrárminiszter felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a mosonmagyaróvári intézményben lehetőség nyílik a kor kihívásaira válaszokat találni. A miniszter szavai szerint az intézménybe felvételt nyert diákok a megújuló agrárképzés zálogai és ők teszik lehetővé azt is, hogy a magyar agrárium eredményes lehessen a 21. században.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Megnézték, melyik banánban van méreg, melyikben nincs

2017. május 15. 09:12
Biztonságosabbnak találták a fairtrade minősítésű és biotermesztésű banánokat a hagyományos módon előállított gyümölcsöknél. Igazolhatóan kevesebb ugyan bennük a növényvédőszer-maradék, de a termelőkkel szemben még nem minden felmatricázott termék származási helyén járnak el méltányosan. A haiti banánszüretelők életkörülményei ma is egészen megdöbbentők, miközben a szupermarketek extraprofitot termelnek a nyomott áron beszerzett fairtrade élelmiszerekből.

A mezőgazdaságé a vízfelhasználás hetven százaléka

2016. november 30. 07:42
A víz ma a legveszélyeztetettebb erőforrás, ezért el kell érni, hogy a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé váljon – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016-ot megnyitó beszédében hétfőn.