A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régiókban” című, TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045 sz. projekt

2015. december 08. 08:27
A pályázat 2014. január elsejével indult. A pályázat legfőbb célja a 400 fő új szakszervezeti tag szervezése.
6 konvergencia régiókban tagszervező rendezvényeket szerveztünk 100 fő részvételével.
Az első tagszervező rendezvényt a Nyugat- dunántúli konvergencia régióban, Bükön tartottuk a Hotel Caramellben. A program délelőtt 10 órakor kezdődött, a pályázat szakmai munkatársának, Horváth Ágnesnek a több mint száz résztvevő előtt tartott rövid megnyitójával. Ezt követően Molnár László, a III. Területi Választmány elnöke mutatta be hol humorosan, hol komolyan a szakszervezet múltját és jelenét, majd több pontban vázolta a jövőt, illetve az előttünk álló feladatokat. Horváth Csabát, az MaSzSz Nyugat- dunántúli Regionális Képviseletének vezetőjét hívtuk meg, akinek, mind szakmai tudása, mind előadói képessége a rendezvény színvonalát magas szintre emelte. Rövid szünet után, dr. Kovács Bernadett az IGR projekt jogásza a társadalombiztosítási témakörben tartott előadást. Szabó- Varga Krisztina, EURES tanácsadó követte Bernadettet az előadói pódiumon, aki mint a titulusából is kiderült, a sokak számára teljesen idegen EURES rendszert ismertette. Az előadók lehetőséget biztosítottak a részvevőknek, hogy saját problémáikat, kérdéseiket feltegyék, amelyekre nagyon precíz válaszokat kaptak. A rendezvény eredményessége az aláírt belépési nyilatkozatokban nyilvánult meg.
 

második tagszervező rendezvényt a Közép- dunántúli konvergencia régióban, Székesfehérváron az Ifjúsági és Sportközpontban (közismert nevén ”Bregyó”) rendeztük meg. A program délelőtt 10 órakor kezdődött a Fehérvár Band Fúvószenekar indulóival. A pályázat szakmai munkatársa, Varga Ferenc üdvözölte a közel 150 jelenlévőt. Tájékoztatta a résztvevőket a rendezvény céljáról és bemutatta a MÉDOSZ-t. A tájékoztatást követően, mindenkinek jó szórakozást kívánva átadta a mikrofont Hegedüs Andreának, az Alba- Kenyér SZB titkárának, aki a gyermekeket invitálta játékos vetélkedőkre. Ez után Sipos Ferenc, a Győri Keksz SZB titkára, az Alba - Kenyér, a DENSO és a Győri keksz csapataival együtt megkezdte az előkészületeket a labdarúgó mérkőzésekhez. A szóban, korábban elhangzottak mellé, a jelen lévők információs anyagokat is kaptak. A vendégek távozásakor, többek részéről elhangzott, hogy a közeljövőben a munkahelyen is szeretnének további konzultációt tartani, az itt elhangzottak folytatásaként. Ebből is látszik, hogy a rendezvény elérte célját, mert sikerült többek érdeklődését felkelteni. Eredményként könyvelhető el, hogy sok belépési nyilatkozat érkezett.

 

harmadik tagszervező rendezvényt az Észak- magyarországi konvergencia régióban, a Szerencsi Árpádhegyi Horgásztó területén tartottuk meg. Tóth Istvánné a pályázat szakmai munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, akiknek száma elérte a 130 főt. Tájékoztatta a résztvevőket a rendezvény céljáról, majd bemutatta a MÉDOSZ tevékenységét és szolgáltatásait. Az ezzel kapcsolatos kiadványok kihelyezésre kerültek és az érdeklődők tetszés szerint válogathattak belőle. Jónás Barnabás előadóművész szintetizátorával és tehetséges énekhangjával gondoskodott a jó hangulatról.
A gyerekek és a vállalkozó szellemű felnőttek az arc és testfestést is kipróbálhatták. 10:30-kor kezdődött a horgászverseny, amelyre öten jelentkeztek. A verseny 13 órakor ért véget. A résztvevők sok új információval és tájékoztató anyagokkal lettek gazdagabbak. Beszélgetések alkalmával elmondták, hogy a rendezvény lehetőséget biztosított számukra, hogy megismerjék a MÉDOSZ munkáját és képviselőikkel is találkozzanak. A rendezvényt követő időszakban folyamatosan érkeztek a belépési nyilatkozatok.

 

negyedik tagszervező rendezvényt az Észak- alföldi konvergencia régióban, Hajdúnánáson- Tedejen szerveztük meg. A főző verseny résztvevői 9 órára érkeztek, a futballmérkőzés 10 órakor kezdődött. A rendezvényen Tóth Istvánné a pályázat szakmai munkatársa tájékoztatta a jelenlevőket az érdekképviselet működésérő, szolgáltatásairól. Beszédében kiemelte az összefogást, szolidaritást és az egységes egymás érdekeiért való fellepést. A gyerekprogramok 10 órától kezdődtek: ugráló vár, csúszda, kézműves foglalkozás, lufi hajtogató bohóc, csillámtetoválás és kalandpálya. A mezőgazdasági gépbemutató, a lovagoltatás és lovas kocsikázás a részvevők szórakoztatására szolgáltak. A színpadon felléptek többek között a Bocskai István Általános Iskola Mazsorett csoportja, Hétszínvirág óvodásai, Bocskai István Általános Iskola Művészet- Oktatási Tagintézmény Néptánc Tanszakának csoportjai is. Divatbemutató, gimnasztika és hip-hop táncbemutató tette még színesebbé az előadásokat. 15 órakor a díjkiosztásra került sor. A jó hangulatról Czifra György mulatós zenész gondoskodott. Mi sem bizonyíthatná jobban a rendezvény eredményességét, mint az új belépési nyilatkozatok.

 

Az ötödik tagszervező rendezvény a Dél- alföldi konvergencia régióban, Mezőhegyesen került megrendezésre. Ahol Békés-, Csongrád-, Bács-Kiskun megye munkavállalói vettek részt. A programok nagyon változatosak voltak: labdarúgó torna, családi sportversenyek, játszóházi programok gyerekeknek (ugráló vár, trambulin, arcfestés és kézműves foglalkozás), Mezőhegyes város bemutatása gyalogos és puszta kocsis formában. A rendezvény alatt folyamatosan zene szólt a résztvevők szórakoztatására. A rendezvényt Asztalos Sándor nyitotta meg. A megnyitó után folyamatosan kerültek megrendezésre a fenti események. A labdarúgó tornán 8 csapat vett részt, kétszer 4 csapat körmérkőzéssel, majd a két csoport első helyezettje játszotta a döntőt. A tornát a mezőhegyesi Éva Csárda csapata nyerte meg, második lett a battonyai Vörös Ördögök csapata. A legjobb labdarúgó (gólkirály) Szabó Mihály Dávid (Éva Csárda játékosa) lett. Az első három csapat serleget, a legjobb labdarúgó trófeát kapott. Minden résztvevő csapat oklevélben részesült. A mintegy 300 résztvevő részére sertés és marha pörkölt lett készítve, amelyet jóízűen elfogyasztottak. Minden korosztály jól érezte magát és várják a következő rendezvényt.

 

hatodik tagszervező rendezvényt a Dél- dunántúli konvergencia régióban, Őrtilosban tartottuk. A regisztrációt követően Horváth Ágnes a MÉDOSZ szakmai munkatársa köszöntötte a résztvevőket. Rövid tájékoztatót tartott, amelyben elmondta, hogy miért is érdemes a MÉDOSZ tagjai között lenni. A helyszínen tájékoztató anyagokat helyeztünk el, amelyből még részletesebben tájékozódhattak a MÉDOSZ-ról. Ezt követően elkezdődtek a versenyek (kispályás futball, pingpong, horgászverseny). A délelőtt folyamán a résztvevők eldönthették, hogy mely túraútvonalat választják, amelyet túravezetővel bejárhattak. A kimerítő túrázás után mindenkinek nagyon jól esett az ebéd. Majd az eredményhirdetés következett. Ezután borkóstoló várta a résztvevőket, amelyet a Vázsonyi pincészet biztosított. A rendezvény szalonnasütéssel zárult. Sokan érdeklődtek a szakmai munkatársunktól a szakszervezetről. Mindenki nagyon jól érezte magát a nap folyamán.

 

 

Esélyegyenlőségi képzést Szigligetentartottuk, ahol 40 fő vett részt. dr. Huiber Tibor, a MÉDOSZ Országos Választmányának elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően átadta a szót Hercegh Máriának, aki az MaSzSz Női Választmányának elnöke és az esélyegyenlőségi téma szakértője. A képzésen a következőket hallhattuk: az esélyegyenlőség lényegében egy gondolkodásmód, vagyis ha meg akarjuk oldani, akkor költséghatékonyan, ésszerűen mindent meg lehet oldani. Az egyénnek a sorsa a saját kezében van, azzal, hogy felismeri-e a lehetőségeket, amelyeket az élet elé kínál, és ezzel tud-e élni. Fogalom meghatározásokat is hallhattunk: előítélet, sztereotípia, diszkrimináció, egyenlő bánásmód, esélyegyenlőség, gender mainstreaming, vagyis az egyén társadalmi nemek egyenlőségének megvalósítását szolgáló átfogó politika. A képzést követően a résztvevők olyan hasznos információkkal távoztak, amelyeket a munkájuk során később kamatoztatni tudnak.

 

Kommunikációs képzést Szigligetenszervezetünk 40 fő részére, amelyet dr. Huiber Tibor, a MÉDOSZ Országos Választmányának elnöke nyitott meg, aki köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően átadta a szót Simon Annamáriának. A kommunikáció alapfogalmaival és értelmezésével kezdődött az előadását. A kommunikáció funkciói és a nyelvi kommunikáció elemeivel folytatta. Egy szituációs játékra 3 résztvevő jelentkezését várta az előadó, hogy demonstrálja a kommunikáció torzulását. A többieket arra kérte, hogy minden elhangzott információt jegyzeteljenek le, hogy végén lehessen összesíteni. Ezt követően a kommunikáció korlátairól, az információ torzulásának okait fejtette ki Annamária. Aztán egy olvasási próbával demonstrálta azt, hogy nem betűnként, hanem összességében olvasunk. Ez is azt bizonyítja, hogy milyen érdekes is az emberi agy működése, hogy a kisebb hibákat automatikusan kijavítja. A különböző szituációs játékokkal nagyon interaktívvá vált a képzés.

 

Az Új Munka Törvénykönyve bevezetésének tapasztalatairól Szigligetenkét napos képzést tartottunk 50 fő résztvevőnek. A képzést dr. Huiber Tibor, a MÉDOSZ Országos Választmányának elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően átadta a szót Horváth Csabának, az MaSzSz Nyugat-dunántúli Regionális Képviselet vezetőjének, aki tisztelettel üdvözölte a képzés résztvevőit. Az új Munka Törvénykönyve 2012. január 6-án jelent meg és 2012. július 1-jével lépett hatályba. Új alapelv lépett életbe, ami a Méltányosság elve, vagyis a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. A munkaviszony létesítésének feltételei: munkaszerződés írásban, kötelező tartalom: alapbér, munkakör, munkavégzés helye, próbaidő: 3 hónap, egyszer hosszabbítható, kollektív szerződésben 6 hónapra el lehet térni, módosítás csak írásban. Kötelező módosítás: ha a gyermeke 3 éves koráig munkavállaló kezdeményezi, heti munkaidő felére csökkentett részmunkaidő.
Szó volt még a munkáltatói jogellenes munkaviszony- megszüntetésről. A munkavállaló választása alapján: tételes kártérítés, amiből legfeljebb 12 havi távolléti díj lehet elmaradt munkabér, vagy átalány-kártérítésként a munkáltatói felmondási időre járó távolléti díj. Mindkét kártérítés mellett végkielégítés, ha nem felmondással szűnt meg a jogviszony, vagy magatartási/képességbeli ok miatt nem járt. Munkaviszony helyreállítása csak kivételes esetekben! Továbbiakban szó volt a munkaidő változásairól, a szabadság kiadásáról, a munkabérről. A munkavállalói kárfelelősséget 4 havi távolléti díjban szabályozzák. Az atipikus munkaviszonyok a következők lehetnek: határozott idő, részmunkaidő, távmunka-végzés, vezető állású munkavállaló, munkaerő-kölcsönzés, iskolaszövetkezeti munkaviszony, munkavégzés behívás alapján, munkakör megosztás, több munkáltatóval létesített munkaviszony, cselekvőképtelen munkavállaló, bedolgozói jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatás, köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony. Következő nagy témakör a kollektív munkajog volt.

A második nap az Mt. általános rendelkezések értelmezési alapelveinek megismerésével kezdődött. A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően, kölcsönösen együtt kell működni, nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti. A munkáltató, a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. Tilos a joggal való visszaélés! Mások jogos érdekeinek csorbítására, érdekérvényesítő lehetőségeinek korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul.

A két napos képzést követően minden résztvevő sikeres írásbeli vizsgát tett. Gratulálunk mindenkinek!

 

Munkajogi és Tárgyalástechnikai szemináriumot Bükönszerveztük 21 résztvevőnek. A szemináriumot dr. Huiber Tibor, a MÉDOSZ Országos Választmányának elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően átadta a szót Horváth Csabának, az MaSzSz Nyugat-dunántúli Regionális Képviselet vezetőjének. Először is az érdekvédelmi, érdekképviseleti ismereteket sajátíthatták el a képzés résztvevői. A szakszervezeti demokrácia együttműködésen és osztozáson alapul, ezért az előadással eltöltött időt is ezekre a gondolatokra fogjuk felhasználni. A hallgatók akkor tudnak a legvilágosabban gondolkodni és beszélni, amikor a saját tapasztalatukból indulnak ki. Ezt a tapasztalatot hasonlítjuk majd másokéval, úgy, hogy konkrét és gyakorlati módon végezzük el az elemzését a képzés anyagának. Ezt követően a szakszervezeti értékek következtek. Végezetül a szakszervezetről a szeminárium résztvevőit bevonva, közösen készítettünk egy SWOT elemzést, vagyis mik az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek. Horváth Csaba előadását a szakszervezetek jogainak felsorolásával zárta le.

Dr. Huiber Tibor megköszönte Horváth Csabának, hogy ilyen jó előadást tartott, a résztvevők pedig nagy tapssal fejezték ki tetszésüket.

Dr. Huiber Tibor Simon Annamáriának adta át a szót, aki a tárgyalástechnikai ismeretekről tartott előadást. Annamária köszöntötte a résztvevőket. Először is tisztázta, hogy mi is pontosan a tárgyalás. A tárgyalás a legpuhább érdekérvényesítési technika, alkalmas eszköz az ellenérdekeltségű felek közötti érdekharmonizáció kidolgozására, a konfliktusok kialakulásának megelőzésére, a meglévő konfliktusok megoldására. Funkciója: valamilyen cél érdekében kapcsolatot alakítunk ki; a kommunikáció egy speciális fajtája. Célja, hogy kialakítson, megváltoztasson bizonyos nézeteket a másik emberben, és nem az, hogy a másik félnek nincsen igaza.

A szeminárium második napján ismételten dr. Huiber Tibor köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót Simon Annamáriának, aki tárgyalástechnikai gyakorlatokat mutatott be. A metakommunikáció ismérvei tárgyalás közben: a fej előre néz, szemkontaktus 5-7 másodpercig, majd szünet, és elölről kezdődik a folyamat. A kézfogásból nagyon sok mindent le lehet szűrni (dominancia, behódolás, egyenlőség). Az öltözködés, az ülés, a lábak helyzete, a kéztartás, a szemkontaktus, a hangszín, a testtartás mind árulkodó jel, hogy hogyan viszonyulunk a tárgyaláshoz. Több, különböző szituációs játékokban vehettek részt a szeminárium résztvevői, amelyeken az eddig tanultakat alkalmazhatták. Zárásképpen a szituációs feladatokat közösen elemezték, értékelték.

A szemináriumot dr. Huiber Tibor zárta le, aki megköszönte mindenkinek az aktív részvételt.

 

Tájékoztató rendezvény - "Megváltozott munkajogról" Nyugat-dunántúli régió – Szombathely

A rendezvényt dr. Huiber Tibor, a MÉDOSZ Országos Választmányának elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően átadta a szót Horváth Csabának, az MaSzSz Nyugat-dunántúli Regionális Képviselet vezetőjének, aki a megjelenteket nagy tisztelettel köszöntötte. A Munka törvénykövének 2015. január 1-jén hatályba lépett változásait mutatta be az előadó. Legfőbb fogalmakat tisztázta először: munkanap, részmunkaidő, szabadság, munkavállaló. A munkaszerződéstől eltérően 44 beosztás szerinti munkanapot, vagy 352 órát foglalkoztathatja egy évben a munkáltató a munkavállalót. A munkaszerződést kizárólag közös megegyezéssel, írásban lehet módosítani. A munkaviszony megszüntetését vagy a munkavállaló, vagy a munkáltató kezdeményezheti, vagy a bíróság mondja ki. A munkaviszony megszűnhet közös megegyezéssel, felmondással, vagy azonnali hatállyal. Az előadás második felében Horváth Csaba lehetőséget biztosított, hogy a résztvevők a saját egyedi kérdéseiket feltegyék. Minden egyes kérdésre kimerítő válaszokat kaptak. A rendezvényt értékelték a résztvevők, egyhangú vélemény alapján a rendezvényt nagyon hasznosnak tartották. Dr. Huiber Tibor a rendezvény zárásaképpen megköszönte az előadónak, hogy ilyen sikeresen zajlott a rendezvény. A résztvevőknek is külön köszönetet mondott, hogy ennyire aktívan vettek részt.

 

Tájékoztató rendezvény - "Megváltozott munkajogról" Közép-Dunántúli régió - Bábolna

A program, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft előadó termében délelőtt 9 órakor kezdődött. Szinte valamennyi, a területen érintett Alapszervezet képviseltette magát. Az előadás 20 főre volt tervezve, mely létszámot a jelenlévők ki is töltötték. Meghívott előadónk –Horváth Csaba-, igen érdekfeszítő módon adta elő, a jól összeszedett, anyagot. Sorra ismertette az új Mt.- ben rögzített – többségében munkáltató barát – szabályt. Tételesen felvázolta az újabb módosításokat, melyek a közel múltban léptek hatályba. A konzultáció során igen sok kérdés merült fel. Tisztségviselőink az előadásból és a konzultációból, rengeteg új ismeretet szerezhettek. Egybehangzó véleménye volt a jelenlévőknek, hogy érdemes volt rendezvényünkre eljönni, mert az itt szerzett ismereteteket, munkájuk során hasznosítani tudják érdekvédelem területén. Ebből látszik, hogy a rendezvény elérte célját, mert sikerült a tisztségviselők érdeklődését, igényét felkelteni, hasonló jellegű rendezvények szervezésére.

 

Tájékoztató rendezvény - "Megváltozott munkajogról" Észak-Alföldi régió - Szolnok

.A program 10 órakor kezdődött. Tóth Istvánné a pályázat szakmai munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Tájékoztatta a résztvevőket a rendezvény céljáról és ismertette a rendezvény programját, és kérte a résztvevőket, hogy a téma fontosságára való tekintettel kérdéseikkel forduljanak nyugodtan az előadóhoz. A Munkajog változásával kapcsolatos kiadványok kihelyezésre kerültek és érdeklődők tetszés szerint válogathattak belőle.

10,30.-tól   Megváltozott munkajogi rendszer előadója Horváth Csaba

11,30.-tól   Új Munkatörvénykönyv gyakorlati alkalmazása előadó Horváth Csaba

Az előadó a tőle már több alkalommal tapasztalt jó felkészültséggel és tájékozottsággal mutatta be az Mt. változásokat. A résztvevők nagyon élvezték a gyakorlatias előadást. 12.30.-tól ebéddel vendégeltük meg az érdeklődőket. Az ebédet követően konzultációra került sor. A konzultáció keretében sok kérdés fogalmazódott meg. A résztvevők tetszésüket fejezték ki, hogy a felmerült kérdéseket minden esetben magas szakmai színvonalon válaszolta meg az előadó. A rendezvényen elérte a célját, melyen 20 fő szakszervezeti tisztségviselő vett részt. Az alapszervezeti munkájuk sikeréhez szakmai rendezvények megtartására szükség van, mert képzett munkatársak tudnak csak hatékony munkát végezni az érdekvédelem területén

 

 

 

 

Országos kérdőíves felméréskészült Az új Munka Törvénykönyve munkavállalói szemmel témakörben. A felmérés azt célozta meg, hogy a MÉDOSZ-ról, mint szervezetről kialakuló átfogó kép segítse a szakszervezeti tagok létszámának bővítését, a célok pontosítását. A kutatás keretében összesen 281 személy lekérdezésére került sor, amely 2014. szeptember – október hónapban történt. A lekérdezés személyesen, kérdezőbiztosok bevonásával valósult meg.

A véleménykutatás az alábbi főbb kérdéscsomagokra vonatkozóan kívánt információkat szerezni.

·         A tagok és nem tagok Munka Törvénykönyvének változásaival kapcsolatos ismeretei és véleménye.

·         A megkérdezettek véleménye a MÉDOSZ működésével kapcsolatosan.

·         A Kollektív Szerződéssel kapcsolatos ismeretek.

·         A munkavállalók helyzetének alakulása a Munka Törvénykönyvének változását követően, a munkahelyi közérzet feltárása.

·         A mintába kerültek demográfiai összetevőinek elemzése.

·         Az üzletági megoszlás, valamint a munkamegosztásban elfoglalt hely szerinti vizsgálatok.

·         A szakszervezeti vonzerővel kapcsolatos tényezők feltárása.

·         Problématérkép elemzése.

A válaszadók 55%-a férfi, 45%-a nő. A válaszadóknak a pályakezdők (16-25 év) 6%-át, a fiatalok (26-35 év) 26%-át, a középkorúak (36-50 év) 43%-át, míg az idősebbek (51-65 év) 25%-át tette ki. A lekérdezettek 13%-a 8 általános iskolát végzett, 30%-a szakmunkásképzőt, 35%-as érettségivel rendelkezik, 22%-a főiskolát, egyetemet végzett személy. A válaszadók munkaerő-megosztásban elfoglalt hely szerinti aránya 56%-a fizikai munkavállaló, 44%-a szellemi dolgozó. A kérdőíves kutatásban lekérdezett személyek üzletági besorolása a következő: 62 %-a mezőgazdaságban, 24 %-a élelmiszeriparban, faiparban 8 %-a, egyéb üzletágakban 5 %-a dolgozik. A válaszadók 68 %-a szakszervezeti tagja a MÉDOSZ-nak. A lekérdezett válaszadók 81 %-a azt mondta, hogy a munkahelyén van Kollektív Szerződés. Arra a kérdésre, hogy „Mit gondol, miért előnyös MÉDOSZ tagnak lenni?” a következő arányban válaszoltak: 36 %-a érdekvédelem, 28 %-a szolgáltatások, 23 %-a segélyek, kedvezmények, juttatások, tagkártya, 11 %-a kollektív szerződéssel kapcsolatos dolgok, 2 %-a nincs előnye. A nem tagok véleményére voltunk kíváncsiak a következő kérdéssel: „Mit várna a MÉDOSZ-tól, ha tagja lenne?” A válaszok a következőképpen alakultak: 63 %-a érdekvédelem, 17 %-a támogatások, kedvezmények, juttatások, 11 %-a jobb jövedelem, béremelés, 9 %-a jogi tanácsadás.

 

 

 

 

„Az ágazati munkaadói szervezetekkel és társ szakszervezetekkel közös szakmai konferencia 50 fővel, a partnerség jegyében, az együttműködés erősítése érdekében az ágazatokban működő munkaadói szervezetekkel szervezett munkajogi, munkaügyi, közös konferencia, ami lehetővé teszi a hatékony érdekvédelmi tevékenység megvalósítását” címmel egy napos, 50 fős szakmai konferenciát szerveztünk Budapesten, ahol a munkavállalói és munkáltatói oldal képviselői vettek részt. Meghívott vendégeink dr. Pál Lajos és dr. Kári Ádám voltak jelen. Dr. Pál Lajos 2011-2012 között az új Munka Törvénykönyve kodifikációját előkészítő szakmai bizottság tagja volt. Dr. Kéri Ádám a LIGA jogásza. Nagyon érdekfeszítő volt a két fél nézőpontjának megismerése, az ellentétek ütköztetése és az egyes problémákra való különböző megoldások levezetése. A konferencia befejeztével a résztvevők rengeteg információkkal lettek gazdagabbak és nagyon hasznosnak találták ezt a napot. Többen is elmondták, hogy az itt elhangzottakat biztosan tudják majd kamatoztatni a jövőben a munkájuk kapcsán.

 

 

Tájékoztató kiadványt készítettünk „Miért érdemes Önnek is a MÉDOSZ-hoz tartozni?” címmel. A kiadványunk első részében a MÉDOSZ céljait, a szervezeti felépítését, a szakmai ágazati szerveződését, a kapcsolatrendszerét mutatjuk be. A második fejezetben az érdekvédelemről, vagyis a Kollektív Szerződéseknek, helyi bértárgyalásoknak, munkajogi segítségnyújtásnak, tisztségviselők továbbképzéseinek, a hatékony munkavédelemnek és Ágazati Párbeszédbizottságokban való részvétel fontosságának a jelentőségét foglaltuk össze. A harmadik rész a gondoskodásról, vagyis a szolgáltatásokról szól. Minden szakszervezeti tagunk egyéni tagkártyával rendelkezik. Önsegélyezési feladatokat is ellátunk. Élet,- betegség- és balesetbiztosítás alanyi jogon jár tagjainak, amelyet a Signal biztosít. Munkajog-védelmi, kártérítési biztosítás a legújabb szolgáltatásunk. A munkajog biztosítás nem csak tanácsadás, hanem egy esetleges perrel kapcsolatos összes költséget fedezi. A kártérítési biztosítás a munkáltatónak is kedvező, hiszen az Mt.-ben meghatározott mértékig a Generali Biztosító Zrt. megtéríti. A tagok a Vodafon Magyarország Zrt.-nél kedvezményes mobiltelefon előfizetést köthetnek és készüléket vásárolhatnak. Üdülési kedvezményt biztosít a 2014-ben felújított szigligeti Antal-hegyi MEDOSZ Vendégházban.

A tájékoztató kiadványunk nagyon sikeresnek bizonyult. Csak pozitív visszajelzéseket kaptunk arra vonatkozóan is, hogy mennyire hasznos információkat gyűjtöttünk össze.

 

A pályázatban a következőkre volt még lehetőség:

a.         munkahelyi kollektív szerződés megkötésével, kiterjesztésével kapcsolatos jogi szakértő igénybevétele

b.         szerződés tervezet elkészítéséért felelős jogi szakértő igénybevétele

c.         tartalomfejlesztés szakmai szakértő igénybevétele

d.         kollektív szerződések alkalmazásával kapcsolatos szakmai szakértő igénybevétele

Kapcsolódó cikkek

Kommunikációs képzés TÁMOP pályázat keretein belül

2015. július 03. 21:14
A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régiókban” című, TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045 sz. projekt keretében 2014.09.17.-énSzigligeten Kommunikációs képzést tartott a tartott a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete.

Tagtoborzó Székesfehérváron

2014. július 14. 17:37
2014.07.12-én, Székesfehérváron az Ifjúsági és Sportközpontban, (közismert nevén ”Bregyó”) a TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045 számú „A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régiókban” elnevezésű pályázat keretén belül, tagszervező rendezvényt tartott a MÉDOSZ.