A méhek védelme a mezőgazdaság érdeke is

2016. május 23. 08:49
A méhek pótolhatatlan szereplői a mezőgazdasági rendszereknek és mutatói környezetünk állapotának: nem csupán hozzájárulnak a biológia sokféleséghez, de általuk információhoz is juthatunk róla.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója José Graziano da Silva a napokban Szlovéniába látogatott egy méhtenyésztő rendezvényre. Szlovénia javaslata, hogy május 20-át a Méhek Világnapjává nyilvánítsák, a FAO-n belül pozitív fogadtatást kapott: a Szervezet május elején tartott döntéshozó találkozóján, az Európai Regionális Konferencián mind az 53 ország támogatta. A 2017-ben megrendezésre kerülő FAO Konferencia előtt, ahol végleges döntés születhet, a FAO szakbizottságai is tárgyalják a javaslatot.

 

 
 
 

 

A háziméh a legismertebb beporzók egyike, egy csoporté, melynek tagjai (bogarak, madarak, lepkék stb.) növényről-növényre vándorolva gondoskodnak azok megtermékenyítéséről, és így a teljes növénytermelésünk mintegy harmadáról. Nélkülük eltűnne tányérunkról számos kedvelt alapanyag, mint a burgonya, a hagymák, az eper, a karfiol, a paprika, a répa, a sütőtök, vagy az alma, paradicsom és a mandula.

A méheket számos veszély fenyegeti, hívta fel a figyelmet Graziano. A túlzott permetezés, a mezőgazdasági monokultúrák és a klímaváltozás is ezek közé tartozik. „A beporzók számának csökkenése olyan folyamatokra figyelmeztet, amelyek világszerte az ökoszisztéma romlását okozzák” – tette hozzá.

méh

A beporzók számának és sokféleségének növelése növeli a terméshozamot – fotó: FAO

A beporzók szerepe

A legfontosabb feladat tehát, hogy élőhelyet biztosítsunk számukra, például hagyományos mezőgazdasági technikák alkalmazásával. A közelmúltban egy tanulmány igazolta, hogy a beporzók számának és sokféleségének növelése javítja a terményhozamot. 2000 óta a FAO koordinálja a nemzetközi beporzó kezdeményezést, amely iránymutatásokat, tanulmányokat és protokollokat dolgoz ki a különböző országok számára.

Dolgos méhek

Egy háziméh egymaga közel 7000 virágot látogat meg naponta, és mintegy négymillió virág beporzása szükséges egy kilogramm méz előállításához. Összesen a világon megközelítőleg 81 millió méhkaptár van, 1,6 millió tonna mézet termelve, ennek harmada kerül a világkereskedelembe. Globálisan a kaptárok száma nőtt, ám Észak-Amerika és Európa egyes országaiban csökkent. Mintegy 20 000 különböző fajta vadméhet tartanak számon tudósok, melyek az egészséges ökoszisztéma és a biológiai sokféleség alapkövét alkotják.

Kapcsolódó cikkek

Javaslatcsomag készült az agrár-szakképzés fellendítésére

2016. október 28. 12:22
Szakképzett és elkötelezett munkaerő nélkül a mezőgazdaság hatékony működése komoly veszélybe kerül. Erre hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, amely 11 pontos képzési- és karrierprogramot állított össze.

Feketemunka szülési szabadság alatt

2017. november 10. 10:08
A munkaerő-piacon számos olyan jogellenes konstrukció alakul ki, mely első ránézésre mindkét fél érdeke. A legújabb gyakorlat a szülési szabadságon lévő kismamával való megállapodás, mely alapján a szülési szabadságát fizetés nélküli szabadságon töltő munkavállaló otthonról dolgozik, állami ellátását felveszi, s ezen túlmenően a munkáltatótól fizetést is kap - vagy legalább is ezt reméli.