A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben

2018. június 13. 07:46
A 2019-es minimálbérről ősszel fog tárgyalni a kormány. Van tér a bérek emelésére, de óvatosnak kell lenni a jövő évi minimálbér meghatározásával, hiszen egyszerre kell fenntartani a versenyképességet és meghatározni a béremelkedés ütemét - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán, írta az MTI.

Varga Mihály gazdasági miniszter elmondta a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán: biztató, hogy a 2016 őszén a munkaadókkal és a munkavállalókkal kötött megállapodás hatására az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek a bérek, miközben a munkaadók közterhei csökkentek, ennek is betudható, hogy 15 ezerrel csökkent a külföldön munkát vállalók száma. - Csökken a munkaadók által fizetett járulék: 17,5 százalék lesz jövőre - jelentette be Varga Mihály.

Varga Mihály elmondta, hogy a 2016-ban kötött bérmegállapodás csak 2017-18-ra írta elő a minimálbér emelésének mértékét, a 2019-es minimálbérről ősszel fog tárgyalni a kormány. Azt ugyanakkor már most elmondta, hogy a bérek emelkedésére még van tér, de az ütem előbb-utóbb elkezd majd lassulni. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy "óvatosnak kell lenni a jövő évi minimálbér meghatározásával", hiszen egyszerre kell fenntartani a versenyképességet és meghatározni a béremelkedés ütemét

A minimálbér 8, a bérminimum 12 százalékkal emelkedett 2018-ban.

Varga Mihály AmCham előadásáról bővebben ittolvashat.

https://www.hrportal.hu/hr/csokken-a-munkaadok-altal-fizetett-jarulek-jovore-20180610.html

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Meglepődtek a boltosok, hogy műszakpótlékot kellene fizetniük

2017. június 26. 08:59
Egy kft.-nél munkaügyi ellenőrök azt állapították meg, hogy nem fizetett a cég műszakpótlékot a dolgozóknak. Élelmiszerboltról van szó, ahol az egyik alkalmazott 06.00-13.30-ig, a másik 12.30-19.00 óráig dolgozik. Minden héten váltják egymást, havi bruttó 161 ezer forinttal vannak bejelentve. Ha kell műszakpótlékot fizetni, azt 18-19 óráig, azaz csak napi egy órára, 30 százalékot? – kérdezte olvasónk. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Hiába háborodott fel Orbán, alig van hal a Balatonban

2016. szeptember 08. 08:02
Kevés hal van a Balatonban, ezért már évek óta más területekről érkezik az ottani vendéglőkbe a hal Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint. Hiába kért sürgős megoldási javaslatokat Orbán Viktor miniszterelnök, a tó regenerálódásához évek kellenek.