A munkaerőhiány hajtja a béreket, de nem eléggé

2018. október 24. 09:15
2018 augusztusában a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 10,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Mindez jócskán alulmúlta a 12,3 százalékos piaci várakozást.

A vártnál gyengébb bérnövekedés elsősorban a közszféra 6,1 százalékos éves alapú növekedéséhez vezethető vissza. Erre a gyenge dinamikára 2016 októbere óta nem volt példa.

A kedvezőtlen adat azonban teljes mértékben a nem havi rendszerességű keresetek 73,4 százalékos csökkenéséhez vezethető vissza. Ami a versenyszférát illeti, a 11,4 százalékos növekedési ütem felülmúlta az idei év átlagát.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Összességében tehát a két szektor közötti bérversenyt két hónap után újra a versenyszféra tudta megnyerni.

A munkaerő iránti kereslet tekintetében az összkép továbbra is kedvezőnek mondható. Az

Fillérekért hajtjuk szét magunkat
Az OECD statisztikája szerint tavaly 22 576 dollár volt az átlagos kereset Magyarországon. Ami ugyan 8 százalékkal több az előző évinél, mégis változatlanul a második legalacsonyabb a szervezet tagállamainak sorában – írja az mfor.hu.

elsődleges munkaerőpiacon 127,8 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, míg a közfoglalkoztatottak száma 46 ezer fővel 114,5 ezerre zsugorodott.

Előretekintve azt mondhatjuk, hogy a munkaerőért folytatott küzdelem továbbra is felfelé hajtja majd a béreket, de közben a növekvő infláció miatt a reálbérek már nem érik el idén a kétszámjegyű növekedési ütemet, az 9 százalék körül alakulhat 2018 egészében. Mindazonáltal így is a történelmi átlag felett maradhat a reálbér növekedése.

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Megkezdődött a mezőgazdasági támogatások előlegeinek fizetése

2016. október 18. 08:02
Hétfőn megkezdte a 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), az utalásokat Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára és Gyuricza Csaba, az MVH elnöke sajtótájékoztatón indította el egy laptopról Tápiószőlősön.
 

ÉLELMISZERIPARI SZEMETET ADNAK EL A MAGYAROKNAK?

2017. február 17. 08:20
Kiemelten kell foglalkoznia a kormánynak azzal, hogy a multinacionális élelmiszergyártók a nyugat-európainál gyengébb minőségű termékeket árulnak Magyarországon – közölte csütörtökön Lázár János. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálati eredményei Zsigó Róbert, a területért felelős államtitkár szerint nem jogi, hanem tisztességbeli problémára világítottak rá. A politikus azon sem lepődne meg, ha a magyar vásárlók ezentúl elkerülnék az érintett gyártók termékeit.