A munkahelyi pároknak segíthet az erőszakmentes kommunikáció

2018. március 21. 08:25
Az emberek nem azzal a problémával mennek pszichológushoz vagy coachoz, hogy viszonyuk van a munkatársukkal. Jellemzően a második, harmadik körben derül ki, hogy munkahelyi párkapcsolatuk miatt kerültek bajba, ezért akarnak munkahelyet vagy beosztást váltani. A menekülés nem csoda, inkább kényszer, hiszen ez a helyzet szorongást okoz - mondta a pszichológusként és coachként, tanácsadóként dolgozó Kökény Tibor.

„Egyetemi barátom története jut eszembe, aki saját tapasztalata alapján alakított ki magának egy szabályt. Szigorúan tartotta magát ahhoz, hogy össze lehet jönni lányokkal, de csoporttárssal soha. Fiatalabb korában kapcsolatban volt valakivel, aztán egy munkahelyre kerültek, ahol nem tudták kezelni a helyzetet és szétváltak az útjaik” - mondta Kökény Tibor pszichológus.

A szakember jó megoldásnak tartja, hogy az ember kitalál magának egy alapvető szabályt a munkahelyi párkapcsolatok kezelésére, amihez következetesen tartja magát ilyen helyzetekben, ahogy az előbbi példa mutatta. Persze, lehet ennél rugalmasabb, több teret engedő stratégiában gondolkodni. Kökény Tibor a munkahelyi kapcsolatokban, illetve a munkatársak között megszűnt viszony után fennálló konfliktusokban az erőszakmentes kommunikációt (EMK) tartja alkalmasnak arra, hogy felismerjék a felek, milyen igényei vannak a másiknak. Ezzel nagy eséllyel fenntarthatják egymás között a békés viszonyt. A módszer 40 egyetemes - minden kultúrkörben alapvetően fontos - igényt tartalmaz, ilyenek például, hogy az ember kapcsolatban, fizikai biztonságban, kreatívan szeretne élni.

 

Kökény Tibor pszichológus 2018. 03. 19.Kökény Tibor: Előnyben vannak a párkapcsolatok kezelésében, akik megtapasztalták, hogy milyen alárendelt viszonyban lenni egy egészséges hierarchiában

 


Kökény Tibor szerint két okos ember képes arra, hogy az erőszakmentes kommunikáció felhasználásával megtudják, hogy mi alapján működik a másik, ezután együtt tudnak működni ebben az alapból rizikós helyzetben.
Az EMK-t komoly helyzetekben is alkalmazták, amikor például afrikai törzsek egymással háborúzó tagjait ültették a tárgyalóasztalhoz, miután már 60 halálos áldozata volt az eszkalálódott konfliktusnak. A szakértő kézben lévő egyeztetés moderátora, a módszert kifejlesztő Marshal Rosenberg 2 óra alatt teljes megértést és békét teremtett közöttük.

Erőszakmentes kommunikáció

Egyszerű példával élve így működik az erőszakmentes kommunikáció. A párom szereti az alaposan átbeszélt dolgokat, én nem szeretem a sok locsogást. Ha a párom megérti, hogy nyugalomra van szükségem, akkor nem veszi személyes sértésnek, hogy aktuálisan nem akarom részletekbe menően hallgatni. És a párom is megbékél azzal, hogy meghallgatom, amikor már kicsit kipihentem magam, hiszen én is tudom, hogy alaposan szereti kifejteni a mondandóját.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A munkahelyi párkapcsolat egyértelműen rizikós helyzetnek számít, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne működhetne a pszichológus szerint. Ehhez szét kell tudni választani, hogy mi a személyes és mi a professzionális, vagyis a párkapcsolati és a munkához tartozó érintkezési
pont. Például, amíg tartott a kapcsolatuk, akkor együtt ebédeltek, kávéztak, dohányoztak, de a szakítás után ezeket a találkozásokat minimálisra kell csökkenteni. Ha meg tudják beszélni ezt, akkor nem lesz gond a kommunikációban, például nem személyeskednek, vagy bosszúból nem kezdenek friss kapcsolatokba egymás szeme előtt.

Gyakorisága miatt külön szót érdemel a főnök-beosztott kapcsolat. Kökény Tibor szerint abban az esetben biztosan nem fognak működni az ex-ek közös munkahelyen, ha a főnök olyan hatalmi pozíciót foglal el, amit spontán fel tud használni a beosztott ellen.

„Ha a főnök nem elég kulturált ember, azaz emberi kvalitásaiban gyenge ahhoz, hogy korrekt tudjon lenni az ex-ével, akkor általában nem maradnak egy munkahelyen” - mondta Kökény Tibor. Nem kérdés, hogy ilyenkor a beosztott távozik. Kis magyarázatra szorul, milyen emberi kvalitásról van szó, ami nem tévesztendő össze a szakmai képességekkel. A pszichológus szerint az emberi kvalitás az olyan hagyományosnak tekintett hierarchiákból nő ki, mint a család, vallási közösség, vagy például a küzdősportok.

Utóbbinál kiemelte a karatét, ahol a sok danos mester megkérdőjelezhetetlen tekintélyét odaadó munkával nyerte el. Ő a tekintély birtokosa azonban sosem élhet vissza ezzel a nála alacsonyabb övszínnel rendelkezőkkel szemben. „Azok előnyben vannak a párkapcsolatok kezelésében, helyzetük pontos megítélésében, akik
megtapasztalták, hogy milyen alárendelt viszonyban lenni egy egészséges hierarchiában, például gyerek-felnőtt, mester-tanítvány között, amelyben az erősebb pozícióban lévők nem élnek vissza erejükkel. Ezt felhasználhatják munkahelyi párkapcsolatuk kezelésében is.”

Energiát szabadíthat fel egy munkahelyi kapcsolat

„El tudom fogadni azoknak az álláspontját, akik szerint egy munkahelyi kapcsolat energiát szabadíthat fel, és ennek hatására hatékonyabb lesz az illető a munkájában, mivel éppen ekkor elégedett az életével. Tehát nem feltétlenül megy a munka rovására a munkahelyi kapcsolat” - mondta Kappel Katalin, a HR Portal szakértője, munka- és szervezet szakpszichológus. Ez akkor valósulhat meg, ha éppen felfelé ível a kapcsolat görbéje, a felek nem viszik be a feszültséget a munkahelyükre - tette hozzá. Kappel Katalin nem ért egyet azzal a sok helyütt olvasható állítással, hogy nagyvállalatok gyakrabban korlátozzák, sőt, tiltják a munkatársak közötti kapcsolatot, saját szakmai tevékenysége során találkozott olyan esetekkel, amikor minderre nem került sor, a vezetők sem kényszerítették válaszút elé a pár tagjait és a nagy cég etikai kódexe sem tért ki ilyen esetek szabályozására.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kökény Tibor végül egy a sportkedvelők számára evidens példát hozott arra, hogy egy párkapcsolat hosszú távon működtethet a munkahelyen is. Elek Gábor, a Ferencváros kézilabda edzője és a csapat kapitánya, Szucsánszky Zita hosszú ideje házasságban együtt és a pályán munkakapcsolatban élnek. Eredményeik magukért beszélnek. Mindehhez mintaként, példaként hozzájárul az Elek Gábor szüleinek kapcsolata, ahol az anya a csapat kapusa volt, az apa a csapat sikeres edzője.

Cikksorozatunk következő részében a mélyére ásunk a párok és a munkahely együttélésének.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Inkább éhen halnak, mint hogy csomagoló üzemben dolgozzanak

2018. május 14. 09:09
A munkaerőhiány miatt az új-zélandi kormány kénytelen módosítani törvényeit, hogy a nyaralni érkezők is dolgozhassanak, elkerülvén, hogy a fán rohadjanak a gyümölcsök.

Máris sokan háborognak Lázárék súlyos döntései miatt

2016. május 11. 08:17
Elégedetlenség kíséri a termelők körében a Miniszterelnökség döntéseit, amelyekkel a tárca nemrég meghatározta, kik nyerhetnek úgynevezett agrár-környezetgazdálkodási (akg) támogatásokat a Vidékfejlesztési Programban (VP). A gazdálkodók most szembesülnek azzal, hogy a minisztérium minden második kérelmezőt elutasított. A tárcának kényszerűségből kellett így határoznia, mert a beérkezett pályázatok támogatásigénye többszörösen meghaladta a VP-ben elkülönített környezetgazdálkodási pénzkeretet. A szintén nemrég elbírált ökogazdálkodási felhívásnál viszont szinte minden beadott kérelmet támogatni lehetett, mert itt az igények és a pénzügyi lehetőségek egyensúlyban álltak. Ugyanakkor a nyerteseknél is okozhat gondokat, hogy a Miniszterelnökség a pályázatokat későn bírálta el, ezért a termelők az idén nehezen vagy egyáltalán nem teljesíthetik egyes vállalt kötelezettségeiket, ha eddig a tárca döntéseire vártak.