A NAK a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítását javasolja

2018. június 18. 10:51
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tapasztalatai szerint a gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, 2018. december 31-én lejáró fordított áfafizetési rendszer egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ezért az alkalmazás meghosszabbítását szorgalmazza.

A NAK-hoz érkezett iparági visszajelzések szerint a gabonákra (búza, kukorica, árpa, rozs, zab, tritikálé) és egyes olajnövényekre (napraforgó, repce, szója) alkalmazott, 2018. december 31-én lejáró fordítottáfa-fizetési rendszer egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A köztestület tagjainak tapasztalata alapján kijelenthető, hogy az érintett termékeknél jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export, és számottevő mértékben tisztult a piac.

Ennek megfelelően a NAK a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítását szorgalmazza. Amennyiben ez nem történik meg, és visszaállna a fordított áfa előtti helyzet a 27 százalékos mértékű áfafizetési kötelezettséggel, az semmissé tenné az elmúlt években elért eredményeket. Jelentősen megnőne az esélye az áfacsalók térnyerésének, amely akár százmilliárd forintos nagyságrendű kárt okozna az államnak és így a magyar gazdaságnak.

Amennyiben mégsem lehetséges meghosszabbítás, köztestület javasolja, hogy akkor a jelenleg érintett, valamint az ehhez közvetlenül kapcsolódó termékek, alapvető élelmiszerek áfájának mértéke csökkenjen 5 százalékra. A NAK erre az esetre kéri, hogy a 2019-es központi költségvetés véglegesítése a fentiek figyelembe vételével történjen meg, kibővítve az 5 százalékos áfakörbe tartozó termékek listáját.


(nak.hu)

 

Kapcsolódó cikkek

Ezekben a cukrászdákban kóstolhatod meg az idei országtortát – A teljes lista

2018. augusztus 15. 09:05
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg idén a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Közös Agrárpolitika "katasztrofális hatással" van a foglalkoztatottságra

2016. november 02. 08:11
– Valóban? Szomorúan tapasztaljuk, hogy a hazai agrártermelésből kiszorult magyarok legfeljebb segédmunkásnak mehetnek el a külföldi farmokra.