A NAK is támogatja az Európai Gyümölcsnap bevezetését

2017. március 13. 09:07
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a magyar EP-képviselőket, hogy támogassák az Európai Gyümölcsnap bevezetését célzó spanyol kezdeményezést – közölte a NAK. A tervek szerint július 12-e lenne az Európai Gyümölcsnap, amely a gyümölcsfogyasztás fontosságára hívná fel a figyelmet.

A NAK a magyar agrárium, élelmiszeripar meghatározó köztestületeként határozottan támogatja – úgy is, mint a Copa-Cogeca tagja – a spanyol Ramón Luis Valcárcel Siso EP-képviselő által kezdeményezett Európai Gyümölcsnap bevezetését, melynek javasolt dátuma minden esztendő július 12-e. Győrffy Balázs, a NAK elnöke levélben fordult a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, kérve őket a kezdeményezés támogatására, a kapcsolódó nyilatkozat aláírására.

Az életmóddal kapcsolatos kihívások, terhelések a fejlett társadalmakban – így az Európai Unióban is – jelentősen megemelkedtek az utóbbi évtizedekben. A mozgásszegény életvitel, a rossz táplálkozási szokások sajnos meghatározó részei mindennapi életünknek. Köztudott és tudományosan bizonyított, hogy a rendszeres gyümölcsfogyasztás nagyon jelentős szerepet tölt be a kiegyensúlyozott étrend kialakításában – és minden korosztály számára egyaránt fontos kell legyen. Ennek ellenére azonban a gyümölcsfogyasztás mértéke sajnos egész Európában csökkenő tendenciát mutat.

A NAK szerint minden lehetőséget meg kell ragadni a gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére, egy Európai Gyümölcsnap kijelölése kiváló eszköze lehetne a rendszeres gyümölcsfogyasztás promotálásának, azzal a céllal, hogy a friss gyümölcs az európai polgárok mindennapos étkezéseinek természetes részévé váljon.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Precíziós mezőgazdasági szakmérnöki szakra lehet jelentkezni

2018. január 15. 10:01
Precíziós mezőgazdasági szakmérnöki szak indul a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karán.

Nikotinsav-túltengés sportolóknak szánt élelmiszerben

2017. szeptember 27. 08:05
Túl magas nikotinsav (niacin) tartalmat mutatott ki a német hatóság egy Amerikai Egyesült Államokból származó, sportolóknak szánt élelmiszerben. A Musclepharm Assault MP nevű készítmény az internetes kereskedelemben kapható Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Hollandiában és Magyarországon. A NÉBIH a RASFF-on keresztül értesült az esetről.