A NÉBIH szakemberei is segítették a Kárpáti erdeink állapotfelmérését

2017. április 05. 08:23
Március 13-án zárult az a mintegy öt éves, svájci hozzájárulással támogatott kutatási projekt, amelynek fő célja a hazánk északi hegyvidékén található erdők természetvédelmi szempontú állapotfelmérése volt. A program megvalósulását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei is segítették.

Az öt éves projektbe a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság kiemelt szakmai partnerként kapcsolódott be, szakértőként segítve a kitűzött célok elérését. A program során a hatóság munkatársai bemutatták a körzeti erdőtervezés terepi felvételeinek jelenlegi gyakorlatát, valamint a szisztematikus erdőleltározást, és az annak során nyert elméleti és gyakorlati tapasztalatokat. Az ELTE munkatársai és terepi felvételezői megismerhették és megtanulhatták az erdészeti szakemberek által alkalmazott szoftverek és hardver használatát, kiemelten az erdőleltározás során igénybe vett szoftvercsomag úgynevezett DataCollector komponensének feladatra optimalizálását.

A NÉBIH erdészeti szakemberei részt vettek a projekt faállomány felvételi módszertanának kialakításáról, valamint az eredmények kiértékeléséről és a soron következő körzeti erdőtervezések során történő felhasználási lehetőségeiről szóló munkamegbeszéléseken. Emellett az erdőállapot-felmérést, a részletes erdőállomány-felvételezést és a vegetációtérképezést a hatóság a műszerpark biztosításával, terepi oktatással és szakembereinek személyes jelenlétével is segítette.

Az erdők kezelésének hatékony, természetvédelmi szempontú fejlesztését célzó projekt eredményeiről a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában megjelent, Erdőállapot-értékelés a középhegységi erdeinkben című, Rosalia tanulmánykötet számol be részletesen.

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre nagyobb a szakadék a cégvezetők és a munkavállalók közt

2017. május 12. 08:39
Nőtt a különbség az amerikai nagyvállalati vezetők és a munkavállalók jövedelme között tavaly. A tőzsdén jegyzett ötszáz legnagyobb részvénytársaság vezetői 2016-ban átlagosan 13,1 millió dollárt kerestek, 347-szer többet egy átlagos munkavállalónál. Egy évvel korábban 335-szörös volt a különbség - derült ki az AFL-CIO amerikai szakszervezeti szövetség éves jelentéséből.

Kétszázezer tonna mezőgazdasági melléktermék vásárlását tervezi a pécsi erőmű

2017. április 25. 07:33
Kétszázezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlását tervezi idén is a pécsi erőművet üzemeltető Pannonpower - közölte a Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó vállalat hétfőn.