A Növekedési Hitelprogram a mezőgazdaság motorja

2016. április 26. 07:49
A prgram révén 65 milliárdos fejlesztés valósult meg A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramja (NHP) a magyar mezőgazdaság növekedésének motorja, a mezőgazdaság részesedése az NHP második szakaszában a kezdeti 14 százalékról 28 százalékra nőtt - írta az Atradius hitelbiztosító legfrissebb piacelemzésében.
 

A hitelbiztosító finanszírozási szempontból vizsgálta az agráriumot, és megállapította, hogy 2009 óta kizárólag a mezőgazdasági hitelállomány nőtt, a gazdaság más szektorainak finanszírozása stagnált vagy romlott. 

A programban eddig 650 agrárvállalkozás 65 milliárd forint értékű fejlesztést valósíthatott meg, amihez 30 milliárd forint fejlesztési hitelt használtak fel. A hitelbiztosító elemzése szerint a mezőgazdasági cégek összes kötelezettségállománya jóval meghaladja az 1000 milliárd forintot, amelyből a bankok az integrátorokon, lízing- és faktorcégeken illetve szállítókon keresztül 61 százalékban finanszírozzák a mezőgazdasági cégeket.

Az integrátori hitelek egy része a szállítók körébe sorolható, így az összes szállítói finanszírozás 26 százalékot tesz ki. A hitelbiztosító éppen ebben a beszállítói szegmensben képes átvállalni a halasztott fizetés kockázatát a biztosított ügyfelektől, és ez a szolgáltatás a mezőgazdaságban ma már elterjedtnek számít.

Az összegzésben Vanek Balázst, az Atradius hitelbiztosító ország-igazgatója kifejtette, a mezőgazdaság a legfrissebb adatok szerint 3,7 százalékkal járult hozzá a magyar GDP-hez, így a súlyához képest nagy arányban részesült a Növekedési Hitelprogramból. 
Az igazgató úgy vélte, hogy ugyanakkor a magyar agrárium az egyik legkockázatmentesebb ágazat, ahol kedvezőek a hitelkockázati mutatók, és ennek megfelelően olcsók a refinanszírozási források.

Az elemzés szerint az agrárium a bruttó hozzáadott értékből 4,4 százalékot adott, a beruházásokban 6,1, százalék, a foglalkoztatásban pedig 4,6 százalék volt az aránya. A kihelyezett források legnagyobb része új hitel, és ezen belül is sok a beruházási hitel, a második fázisban ez 62 százalék. A tanulmány kiemeli, hogy 2016-tól a forgóeszköz-hitel megszűnik, mert az MNB immár kizárólag beruházási célra teszi elérhetővé a konstrukciót.

Az Atradius azt várja, hogy az idén tavalyhoz képest 4 százalékkal nő a kötelezettségek állománya. Ezen belül a rövid lejáratú kötelezettségek 5,7 milliárd forinttal (alig több mint 2 százalékkal) csökkennek, a hosszú lejáratú kötelezettségek pedig 19 milliárd forinttal, 18,6 százalékkal nőnek 2016-ban - tartalmazza az összegzés.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Fontos! Május 23-ig jelenthetők a fagykárok

2016. május 09. 09:07
A 2016. áprilisi fagykárok folyamatosan bejelenthetőek az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján elérhető Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elektronikus alkalmazáson keresztül egészen 2016. május 23-ig. Fontos, hogy az 1 hektár területnél kisebb területet használó, területalapú támogatást egyébként nem igénylő termelőket sem zárják ki – közölte Budapest.

Felgyorsította az előlegfizetést a kincstár

2017. november 03. 09:49
Minden eddiginél gyorsabban folyik a támogatási előlegek kifizetése, a hónap végéig 205-206 milliárd forintot fizethetnek ki a gazdálkodóknak.