A nyomonkövetés beépül az agrárképzésbe

2018. november 23. 08:57
Bevezeti a szabványosított nyomonkövetési rendszerek oktatását a Debreceni Egyetem agrárkara. Az intézmény a szakmai háttér biztosítása érdekében együttműködik az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel.

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara elsők között csatlakozott a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformhoz, melynek munkacsoportjai hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban dolgoztak ki globális szabványokon alapuló megoldásokat a hazai vállalkozások számára. Ekkor kerültünk kapcsolatba a platform fő koordinátorával, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.-vel, melynek szabványrendszerét ma már a világ 120 országában alkalmazzák – idézte fel az előzményeket Komlósi István dékán az együttműködési megállapodás aláírásakor.

GS1 nyomonkövetési szabványai növelik a biztonságot, a hatékonyságot és az átláthatóságot az ellátási láncokban. Ma már csaknem 2 millió vállalkozás alkalmazza világszerte, naponta több mint 6 milliárd tranzakció történik a rendszer segítségével.

Célunk, hogy a globális nemzetközi szabványokban rejlő értékeket és tudást átadjuk, hiszen ezek a nyomonkövetés, azonosítás, adathordozás, információáramlás következő generációs mérföldkövét fogják jelenteni – emelte ki Magyar Béla, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A cég külkapcsolati igazgatója, Kétszeri Dávid a nyomonkövetéshez kapcsolódó tudás gyakorlati fontosságát hangsúlyozta. Amellett, hogy a debreceni kar oktatóit felkészítik naprakész tudással és a hallgatóknak tartanak majd előadásokat magyar és angol nyelven egyaránt, egy gyakorlati tudásbázis kiépítését is tervezik, ipari partnerekkel.

Modellértékű az együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel, közös oktatási programunkat szeretnénk majd más felsőoktatási intézményeknek is bemutatni. Meggyőződésem, hogy ez olyan érték, ami a hazai élelmiszeripar számára komoly jelentőséggel bír – mondta Kétszeri Dávid.

Az élelmiszertudomány oktatása egyre inkább előtérbe került az elmúlt évtizedekben a debreceni agrárkaron: 2006-ban kezdődött élelmiszermérnöki alap-, majd 2008-ban élelmiszerbiztonsági- és minőségi mesterképzés az intézményben. A jelentkezők száma évről évre nő, napjainkban már mindkét szak indul angol nyelven is.

Az élelmiszerbiztonság, a nyomonkövethetőség, a minőségügy területén folyamatosan arra törekszünk, hogy a legújabb szabványokat, útmutatókat, rendszereket ismertessük meg hallgatóinkkal, a lehető leggyakorlatiasabb formában. Ezt szolgálja együttműködésünk a GS1-gyel is – emelte ki a DE MÉK Élelmiszertudományi Intézet adjunktusa, Peles Ferenc.

GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. gyakorlatra is várja a Debreceni Egyetemhallgatóit, valamint szakdolgozati témalehetőségeket is kínál számukra.

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Kedvező változások sorát hozza a kormány csomagja az agráriumnak

2020. április 14. 07:52
A koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslataival összhangban több jogszabály is megjelent, amelyek kedvezően érintik a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. Ezek értelmében újabb ágazatokra terjednek ki az adózási könnyítések, változtak a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos, a foglalkoztatásra vonatkozó, valamint a testületi ülésekre alkalmazandó egyes szabályok, továbbá kedvezőbbé váltak az Agrár Széchenyi Kártya feltételei – közölte a NAK.

Az aszály okozta károk is megjelennek az élelmiszerek árában

2022. augusztus 22. 11:38
Hiába könnyített a környezeti feltételeken az Európai Unió, aligha tudják pótolni a tagállamok az ukrán mezőgazdaság háborús veszteségeit. Egész Európában óriási pusztítást hagyott maga után a szárazság és a hőhullámokat lezáró viharos időjárás. A rendkívüli nyári időjárás következményei egyelőre még nem láthatók, de az árak szempontjából nem sok jóval kecsegtetnek. A gazdáknak tanulságos marad 2022: szinte minden ágazatban meg kell küzdeniük a klímaváltozás okozta kihívásokkal.