A parlament előtt az erdőtörvény módosítása

2017. március 17. 08:51
Március 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a földművelésügyi miniszter az erdőtörvény módosításáról szóló javaslatot. A jogszabály előkészítésében a NAK is részt vett.

A nemzeti ünnep előtt került fel a parlament honlapjára, az „erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról” szóló javaslat, amelyet a kormány nevében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter terjesztett be.

Néhány napja ezzel kapcsolatban a tárcavezető az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy az erdőtörvény módosításának célja a magyarországi erdőterület fenntartása, védelme, fejlesztése, tudatos bővítése, a kétmillió hektárnyi kincs megvédése. A megváltozó jogszabállyal szerinte a fenntartható gazdálkodás mellett növekedhet az erdőterület Magyarországon, miközben javulhatnak a természeti, környezeti állapotok. A törvénymódosítás az erdők, az erdei élőhelyek védelmét szolgálja, hozzájárul az erdők szakszerű kezeléséhez, a természetes állapot fenntartásához és véd a túlzott igénybevételtől is. 
Az erdőtörvény feladata továbbá, hogy a tulajdonosi-, gazdálkodói-, és közérdek összehangolásával biztosítsa az erdők fennmaradását és jó állapotban tartását. A módosítással a magán és az állami tulajdonú erdők az eddigieknél még markánsabban elkülönülnek.

A törvényjavaslat előkészítésében – amely több fordulón keresztül zajlott – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vett, erről korábbi hírünkben már beszámoltunk.

 

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Mérgezést okozhat a francia csemegekukorica

2016. október 17. 07:53
Ételmérgezés veszélye miatt Franciaországból származó csemegekukoricát vontak ki a forgalomból. A termékből Magyarországra is szállítottak, de nem került kereskedelmi forgalomba.

Új éca: segít leszokni a dohányzásról

2017. november 02. 08:24
Évente hat plusz szabadnapot kapnak egy japán marketingvállalkozás nemdohányzó munkatársai.