A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása

2018. október 03. 07:37
 „Párbeszéd a munkakörülmények javításáért” címmel 2018.szeptember 26-án a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) támogatásával konferenciát tartott.

A munkakörülmények javítása közös érdek, ami a kormányzati, munkavállalói, munkáltatói feladatok összehangolásával valósítható meg hatékonyan - mondta Marczinkó Zoltán. A munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen közölte, Magyarország munkavédelmi stratégiájának megvalósítása, a 2016-tól 2022-ig tartó fejlesztési tervek véghezvitele érdekében folyamatban van.

A munkakörülmények javítása közös érdek, amely nem nélkülözheti a munkáltatók és munkavállalók érdek-képviseletei szakértőinek a tapasztalatait. A munka világának jelenkori változásai, például az informatika térhódítása, az atipikus foglalkoztatási formák terjedése, a pszichoszociális kockázatok növekedése vagy a vegyi anyagok térhódítása egyre több kihívást jelent a munkavédelmi szakembereknek - jelentette ki a helyettes államtitkár. A kormánynak mindezek kezelésére munkavédelmi stratégiát dolgozott ki, ami 22 feladat végrehajtását jelenti. A 2016-tól 2022-ig tartó fejlesztési tervek megvalósítása már folyamatban van, sőt európai uniós forrás is támogatja a munkavédelmi helyzet javítását irányzó célkitűzéseket. Az évi közel százezer munkavédelmi intézkedésnek jelentős hatása van, amit a munkavédelmi hatóság évente tesz a veszélyhelyzetek felszámolására. A súlyos munkavédelmi mulasztásoknak - a baleseteken és megbetegedéseken túl - akár több milliós bírság vagy büntető eljárás is lehet a következménye.

A GINOP 5.3.7 program 3,8 milliárd forintot biztosít a munkavállalók foglalkoztatási körülményeinek fejlesztésére, amely az egyéni érdekeik mellett Magyarország versenyképességét is szolgálja.

A munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések okozta gazdasági veszteségek csökkentése mellett a prevenció a munkavédelemre fordított kiadások megtérülését eredményezi. A munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat olcsóbb megelőzni, ehhez azonban célzott beavatkozásokra, a témával kapcsolatos ismeretek terjesztésére, és a munkavédelmi feladatellátás szakszerűségének és hatékonyságának fejlesztésére van szükség. A fentiekben említett cél megvalósulását szakmai képzésekkel, tájékoztató anyagokkal, módszertani útmutatók kiadásával is segíti a hatóság.

Dr. Nagy Imre az Országos Közegészségügyi Intézet Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Igazgatóság igazgató főorvosa előadásának keretében bemutatta a  szakmai munkájukat, melynek keretében az Igazgatóság - hazánkban egyedüli intézményként - a munkaegészségügy területén szakmai-módszertani, szakmai irányítási, tudományos kutatási, képzési, továbbképzési, megelőző alapintézményi feladatokat lát el. 

Állami feladatként ellátandó alaptevékenységének körében részt vesz a munkahigiénés, a foglalkozás-egészségügyi tevékenységgel összefüggő kormányzati döntések, stratégiák megalapozásában, ezzel kapcsolatos felmérésekben,  munkavállalók egészségének javításával, betegségek megelőzésével összefüggő tudományos kutató, elemző, oktató, képző, továbbképző, tájékoztató, szervező feladatokat stb. lát el, számos hazai és nemzetközi szervezet tevékenységében vesz részt. 

Betegellátási tevékenysége keretében azonosítja és elbírálja a foglalkozási megbetegedéseket, járóbeteg szakrendeléseket működtet, ellát foglalkozás-egészségügyi alap- és szakellátóhelyi feladatokat, előbbieken túl  végzi a tanulók szakmai alkalmassági vizsgálatait, a polgári repülő-egészségügy alkalmassági vizsgálatokat. 

Fontos feladta, hogy az alaptevékenységéhez kapcsolódó feladatok végrehajtása során segítséget nyújt a munkavédelmi hatóság munkaegészségügyi szakmai tevékenységéhez.

Mandrik István a munkáltatói oldal képviseletében a munkavédelmi szakemberképzés jelentőségét hangsúlyozta. Rámutatott a képzés és továbbképzés hiányosságaira, a kreditrendszerű képzés bevezetésének lehetőségeire. Álláspontja szerint ki kell dolgozni a munkavédelmi képviselők egységes képzésének és továbbképzésének tartalmi és formai elemeit, beleértve a tanúsítványok tartalmát és formáját, azok nyilvántartását is.

Borhidi Gábor a munkavállalói oldal részéről javasolta, hogy fokozott ellenőrzéssel, a munkáltatók és munkavállalók tudatosságának fejlesztésével kell a munkavédelmi helyzetet javítani. Ennek eszköze lehet a Munkavédelmi törvény módosítása, konferenciák szervezése, és az oktatás magasabb szintre való emelése.

http://www.ommf.gov.hu

Néhány kép a konferenciáról:

Kapcsolódó cikkek

Ilyen se volt még! - Tehenek lepték el a Tesco területét

2016. április 29. 07:48
Körülbelül ötben borjúval és tehénnel vonultak ma fel a termelők a budaörsi Tescónál, tiltakozva az árletörő hatású tejtermékimport ellen. A gazdálkodók petíciót adtak át az üzletlánc képviselőjének. A rendőrség a tüntetőket a helyszín elhagyására szólította fel, mert nem ott demonstráltak, ahová a tiltakozást bejelentették. Eközben a hatóságok szlovák és cseh import UHT tejeket vontak ki a piacról, és folytatják a tejpiaci razziákat.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar agrártárca és Laosz Földművelésügyi és Erdészeti Minisztériuma

2017. február 13. 08:16
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a mezőgazdaság, az állattenyésztés, az élelmiszerelőállítás, valamint a mezőgazdasági kutatás és fejlesztés terén Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Phouang Parisak Pravongviengkham laoszi mezőgazdasági és erdészeti miniszterhelyettes.