A sasok simán megtámadhatják a drónokat

2016. május 09. 09:20
Veszélyt jelenthetnek a védett ragadozó madarakra a drónok. Természetvédők szerint komoly sérüléseket okozhatnak a madaraknak.
 

A holland rendőrség azon kísérletezik, miként használhatna madarakat a tiltott területek fölé reptetett drónok elfogására. A kísérleteket arra alapozzák, hogy a ragadozó madarak afféle konkurenciát látnak a drónokban: védik fészkelő területüket, ezért könnyű megtanítani őket a támadásra.

Egy sas minden további nélkül elkaphat egy játékdrónt, ám amint a szakértők rámutattak: ezek légcsavarja ugyan viszonylag puha műanyagból készül, de még az is megsértheti a sas lábát. A nagyobb, professzionális használatra tervezett drónoké viszont éles, és kompozit műanyagból, sőt esetleg alumínium ötvözetből készül, ami simán levághatja a sas lábát. Ha pedig nincs mivel zsákmányolnia, a sas éhen hal.

Nem véletlenül védettek a ragadozó madarak. Számuk igen megfogyatkozott a mérgezések és a lelkiismeretlen puskások miatt. Noha az ölyvről köztudott, hogy milyen hasznos a kisrágcsálók ritkítása terén, ismerek olyan alföldi vadászt, aki simán lelövi, ha látja, mert „megfogja a kisnyulat”.

Folyik a mérgezés is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai szerint tavaly 5 fokozottan védett parlagi sas és 7 rétisas vált a mérgezők áldozatává, az idei januárban pedig három különböző megyében összesen 43 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly mérgezett tetemét találták meg.

forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Hivatalos: minden megyében van koronavírus-fertőzött

2020. március 24. 09:03
Már minden megyében találtak koronavírus-fertőzöttet, így már nem egyenes vonalú, hanem exponenciális emelkedésről beszélhetünk a fertőzöttek számát tekintve. Az országos tisztifőorvos szerint a következő napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszában léphetünk.

SZJA változások jövőre

2016. szeptember 01. 10:28
A Parlament 2016. június 7-én elfogadta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvényt, mellyel számos adótörvényt módosított. A módosítások érintették többek között a személyi jövedelemadó törvényt is. A következőkben a szakszervezetek illetve a munkavállalók számára fontosabb változásokat vesszük számba.