A szilícium szinte mindentől megóvja a növényeket

2016. augusztus 01. 08:04
A növényi szövetekben felhalmozódó szilícium enyhíti a stresszhatásokat és az aszály ellen is hatékony védelmet nyújthat.

Korunk technikájának fontos alapanyaga a szilícium, ami az oxigén után a földkéreg második leggyakoribb eleme. Meglepő, de a szilíciumnak a növényekben is fontos szerepe lehet, amire csak az elmúlt húsz évben figyelt fel az emberiség.

A Debreceni Egyetemen olyan kutatásokat végeznek, amelyeknek középpontjában a szilícium áll. Arra kíváncsiak, hogy jobban tűrik-e a szárazságot és a különféle stresszhelyzeteket azok a kultúrák, ahol szilíciummal töltik fel a szöveteket.

Lisztes-Szabó Zsuzsanna adjunktus és csapata kimutatta, hogy ennél a növénynél a szövetekben felhalmozódó szilícium számos kedvezőtlen stresszhatás enyhítése mellett az aszály ellen is hatékony alkalmazkodási stratégia lehet. „A szilícium segít különböző biotikus és abiotikus stresszek leküzdésében, a legnagyobb szilíciumhalmozóink a pázsitfűfélék” – mondta el a szakember.

Az egyetemen azt vizsgálják, hogy mire jó a szilícium a növényben, hogyan történik felvétele, halmozódása, és szilíciumtöbblettel hogyan lehetséges stresszhatásokat kivédeni, miként tud a növény ennek segítségével még jobban alkalmazkodni.

szilícium

A haszonnövényeknél is eredményes lehet a szilícium-táplálás – fotó: Shutterstock

A klímaváltozás egyik hatása, hogy a csapadék egyenetlenül oszlik el. Aszályos és hőstresszelt időszakokra kell felkészülnünk. A tudomány segítségével az étkezés és a takarmányozás szempontjából fontos növényeket is erre kell felkészíteni. Erre számos biotechnológiai és agrotechnológiai módszer van, hogy hogyan védekezzünk ez ellen, de mindenképpen előnyös, hogyha a növényekben rejlő természetes mechanizmusokat is megismerjük és megpróbáljuk kiaknázni – mondta el a műsorban Lisztes-Szabó Zsuzsanna.

Az idei vizsgálatok értékelése után a debreceni kutatók közelebb juthatnak ahhoz, hogy milyen mértékben és formában érdemes szilícium-táplálást végezni kukorica-kultúrában, illetve mennyire csökkenthető az aszálykár a szilícium kezelés hatására.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Generációváltás az agráriumban

2018. január 29. 08:32
A hazai agráriumnak óriási szüksége van a vérfrissítésre, hiszen ez a leginkább elöregedett ágazat hazánkban.

Technológiai korszerűsítésre és új felfogásra van szükség az agráriumban

2018. szeptember 17. 11:10
Az agrárium jövője szempontjából nélkülözhetetlen a technológiai korszerűsítés és a gondolkodásmód megváltoztatása, ezt a természetben és a mezőgazdaságban végbemenő átalakulások kikényszerítik - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Kalocsán.