A takarmány is az élelmiszerlánc része

2016. június 10. 13:23
Az Európai Unió mezőgazdaságának kulcstényezőiről tartott előadást Kis Miklós Zsolt, a Copa-Cogeca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

A takarmányipar innovációs lehetőségeiről tartottak konferenciát 2016. június 9-én Brüsszelben, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (a FEFANA és a FEFAC) rendezésében. Ennek keretében a takarmányokat érintő innovációs lehetőségekre, és a gazdákkal történő együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Copa-Cogeca – az európai gazdák és szövetkezetek érdekképviseleti szervezetének – alelnöke.

Az európai mezőgazdaságnak a jövőben is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Ezek között említendő a túlnépesedésből adódó növekvő kereslet az állati eredetű élelmiszerek iránt. További ilyen kihívás a globalizáció okozta változások a fogyasztási szokások területén, ami szintén az állati takarmányban használandó növényi fehérje iránti növekvő kereslethez vezet. "Kiemelten fontos, hogy mindezen kockázatokra milyen lépéseket tervezünk és teszünk" – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt.


A kutatási igények összehangolása és gyakorlati alkalmazása miatt szoros kapcsolatot kell tartani a gazdákkal. Be kell vonni őket az elképzelések kidolgozásától, az azok megvalósításáig tartó folyamatba. Ebben fontos szerep hárul a tanácsadási szolgáltatásokra, a képzésre és a pénzügyi támogatásokra is. Javítani kell a termelékenységet, és fokozni kell a gazdák piaci jelzésekhez és fogyasztói elvárásokhoz való alkalmazkodó-képességét.

tehén

Az Európai Unió az állati takarmányhoz szükséges szójaliszt 70 százalékát Dél-Amerikából importálja – fotó: Shutterstock

Kis Miklós Zsolt kiemelte a körkörös gazdaság koncepciójának fontosságát, amelyben kulcsfontosságú az állati és növényi eredetű melléktermékek takarmányozási célú felhasználása. A gazdák már komoly erőfeszítéseket tesznek az élelmiszer-pazarlás területén is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad elfelejteni: a takarmányhasználat hatékonyságának javítása mellett középpontban kell maradnia a biztonságnak.

Az előadásokat követően egy vitára került sor a panelrésztvevők között. Kis Miklós hangsúlyozta, hogy „együtt gondolkozásra” van szükség, majd hozzátette, hogy az innováció befogadásához az érintett szereplők közötti bizalom elengedhetetlen. Jelenleg az innováció sokkal gyorsabb ütemben fejlődik, mint a gazdák és társadalom befogadási képessége, ezért nagyon fontos ebben a folyamatban a megfelelő egyensúly megtalálása.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Eredetigazolás nélküli tűzifát zárolt a NÉBIH

2017. március 09. 08:22
Tűzifa szállítókat ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei a Dombóvári Rendőrkapitányság munkatársaival közösen február második felében. Az akció során többek között 25 köbméter eredetigazolás nélküli tűzifát zároltak a szakemberek. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján a NÉBIH ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintőek tűzifa vásárlásakor!

Édességgyártók: A magyarok átszoktak a minőségi csokimikulásokra

2016. december 05. 08:38
Eltűntek a csokoládébevonóból készült figurák a polcokról