A talaj-növény rendszer fontossága a sikeres termesztés érdekében

2016. március 30. 09:32
Ahhoz, hogy valóban sikeresen, kiszámítható módon tudjon gazdálkodni, elengedhetetlen, hogy ne csak a növényre vagy csak a talajra legyen tekintettel, hanem e két tényezőre mint egymással kölcsönhatásban lévő rendszerre tekintsen. A mai mezőgazdaságban alkalmazott agrotechnológia, a műtrágyázási gyakorlat és a kemikáliák használata mind kihagyhatatlan elemei a gazdálkodásnak, de ezek a technológiai elemek ugyanakkor csökkentik a talaj tápelemtartalmát és azok felvehetőségét. Ezeket a negatív folyamatokat az utóbbi évek megváltozott időjárása is tovább erősíti.

Ahhoz, hogy valóban sikeresen, kiszámítható módon tudjon gazdálkodni, elengedhetetlen, hogy ne csak a növényre vagy csak a talajra legyen tekintettel, hanem e két tényezőre mint egymással kölcsönhatásban lévő rendszerre tekintsen.

A mai mezőgazdaságban alkalmazott agrotechnológia, a műtrágyázási gyakorlat és a kemikáliák használata mind kihagyhatatlan elemei a gazdálkodásnak, de ezek a technológiai elemek ugyanakkor csökkentik a talaj tápelemtartalmát és azok felvehetőségét. Ezeket a negatív folyamatokat az utóbbi évek megváltozott időjárása is tovább erősíti. A szárazság, az egyre gyakrabban előforduló hőhullámok és egyéb abiotikus tényezők a termesztett növények mellet a talajra és a talajéletre is negatív hatással vannak.

A probléma ismert, s ma már számtalan megoldási alternatíva közül választhat a gazdálkodó. A piacon fellelhető termékek nagy része azonban vagy csak a talajra, vagy csak a növényre gyakorol pozitív hatást. A probléma komplexitása miatt gyors, hatékony és hosszantartó hatást viszont csak olyan terméktől várhatunk el, amely a rizoszférára és a növényi életfolyamatokra egyidejűleg pozitív hatással van.

A Viva talajélet-aktivátor egyedi formulációjának köszönhetően minden talajtípuson és valamennyi növénykultúra esetén támogatja a rizoszféra működését és pozitív módon hat a növény gyökérfejlődésére. A hatékonyság kulcsa a termék összetételében rejlik: a Viva vitamin-, aminosav-, fehérje-, poliszacharid- és huminsav-tartalmának köszönhetően fejti ki többszörösen pozitív hatását.

 

Gyökértömeg növelése, gyökéraktivitás fokozása

A gyökér tömege, aktivitása kulcsfontosságú szerepet tölt be a tápanyagok felvételében. A gyökér növekedéséért az auxinok felelnek. A Viva-ban lévő huminsavak gátolják az auxin hormon lebomlását, ezzel segítik elő a megfelelő auxin-szint fenntartását, így stimulálva a gyökér növekedését. A kiterjedt gyökérrendszernek köszönhetően a növény nagyobb hatékonysággal képes felvenni a talajban lévő tápanyagokat és nő az aszálytűrése is.

 

Kedvező hatás a talaj mikroflórájára

Baktérium-készítményekkel növelhető a talajból felvehető tápelemek mennyisége. Mivel ilyenkor élő anyagot juttatunk a talajba, számos külső tényező szab határt e készítmények hatékonyságának. Ezek közül a legfontosabb a talaj szervesanyag-tartalma. A Viva aminosav-, vitamin- és huminsav-tartalma könnyen felvehető tápanyagforrásként szolgál, jelenlétükben a baktériumok fel tudnak szaporodni és képesek a tápanyagok feltárására.

 

Talajszerkezet javítása

A Viva-ban lévő huminsavak és poliszacharidok pozitív hatással vannak a talaj szerkezetére, ez ideális feltételeket biztosít a gyökérzet fejlődéséhez, s így fokozódik a víz és a tápanyagok felvétele. Természetesen ezáltal növekszik a műtrágyázással kiadott tápanyagok hasznosulása is!

Abiogén stresszfaktorok hatásainak csökkentése

Hatóanyagainak köszönhetően, a Viva hatékony megoldást nyújt a különböző stresszhelyzetek (hideghatás, jégverés, herbicid okozta stressz stb.) kezelésére is.

Felhasználását a tenyészidő elején, maximum 40%-os növényborítottságig ajánljuk, 5-10 l/ha dózisban.

További információkért látogasson el a Malagrow Kft. weboldalára!

 

Agroinform

Kapcsolódó cikkek

Súlyosbodó munkaerőhiány

2017. november 30. 09:04
Az elmúlt másfél évtizedben a magyar gazdaság lassabban növekedett, mint a közép-európai régió többi gazdasága, ezért Magyarország kevésbé tudott felzárkózni Nyugat-Európához. Ennek fő okaként általában egyrészt a felelőtlen fiskális politikát, másrészt a szükségestől jelentősen elmaradó beruházási aktivitást jelölték meg a makrogazdasági elemzők.

A háztartások évente 100 milliárd forint értékű élelmiszert dobnak ki

2016. november 21. 11:24
Tudatos vásárlással és ésszerű tárolással évi 100 milliárd forint értékű élelmiszert menthetnék meg a kidobástól - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a „Maradék nélkül: a NÉBIH az élelmiszerpazarlás ellen” elnevezésű kampányának nyitókonferenciáján.