A vidék megújítását segíti és a gazdák érdekeit szolgálja a jövő évi büdzsé

2021. május 31. 08:45
Dr. Nagy István agrárminiszter az e heti uniós csúcson ismét kiállt a magyar gazdákért, majd a vidék megújítását elősegítő jövő évi költségvetésről is beszámolt. Mindemellett számos aktualitásról is beszámolunk heti hír összefoglalónkban.
A vidék megújítását segíti és a gazdák érdekeit szolgálja a jövő évi büdzsé

Kézműves kiválóságokat díjaznak - Ha kimondjuk a szót: szörp, óhatatlanul valami kellemes, hűsítő, édes érzés párosul hozzá. Hasonló érzéseket társít a képzeletünk egy jó gyümölcsléhez. Talán visszacsatol a gyerekkorhoz, vagy éppen a mindennapjaink egy-egy pillanatát idézi fel. Kétségtelen tény, hogy a minőségi szörpök és gyümölcslevek ilyen élményeket idézhetnek fel bennünk. Hazánk bővelkedik kíválóbbnál kíválóbb szörpökben és gyümölcslevekben.

A megszokottnál két héttel később érik a szabadföldi szamóca - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi szamóca június elejétől kezdve jelenik majd meg folyamatosan nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.

Nagy István: a gazdák megbecsülését és a vidék megújítását segíti a jövő évi büdzsé - A gazdák megbecsülését és a vidék megújítását segíti a jövő évi költségvetés - mondta az agrárminiszter szombaton a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.

Dr. Nagy István agrárminiszter

Innovatív megoldásokat is hozhat a gazdaságokba a nők szerepvállalása - A női gazdálkodóknak és az innovációnak Európa-szerte jelentős szerepe lehet a vidék megerősítésében. Magyar gazdálkodó hölgyek innovációs példáit is mintaértékűnek tartja a 23 millió európai gazdálkodót képviselő COPA-COGECA.

Átadták Közép-Európa legnagyobb naperőművét Kaposváron - Átadták a China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat 36 milliárd forintból épült, 100 megawatt teljesítményű naperőművét Kaposváron csütörtökön. A kaposvári naperőmű 5 százalékos növekedést jelent a hazai fotovoltaikus kapacitásban és éves teljesítménye a somogyi megyeszékhely lakosságának teljes éves energiaigényét fedezi, emellett 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást tesz szükségtelenné.

Változtak a műtrágya bejelentési szabályok - Egy új AM rendelet értelmében idén májusban megváltoztak az EK-műtrágyák forgalomba hozatalának és ellenőrzésének szabályai. A legfontosabb változás, hogy 5 évre módosult az bejelentési kötelezettség.

Egyelőre nincs megállapodás az új közös agrárpolitikáról - Befagytak a tárgyalások, egyelőre nincs megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról. "Nincs kompromisszum, megvédtük Brüsszelben a magyar gazdákat egy rossz megállapodástól" - közölte pénteki Facebook-bejegyzésében Nagy István agrárminiszter.

Dr. Nagy István agrárminiszter most is a magyar gazdák érdekeit tartotta szem előtt

Az agrárkamara kezdeményezésére egy hónappal rövidebb lehet a téli trágyázási tilalom - A téli trágyázási tilalom lerövidítését kéri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdák versenyképességének és a növénytermesztés eredményességének javítása érdekében. Eszerint a mostaninál egy hónappal később, december 1-jén kezdődne a trágyázási tilalom - közölte a kamara az MTI-vel szerdán.

Számos területen hoz kedvező változásokat az új agrárrendelet - Több, régóta megújításra szoruló szabályozás, valamint az uniós jogharmonizáció megvalósítását szolgálja az Agrárminisztérium új rendelete. Az összetett jogszabályban megjelent módosításoknak köszönhetően például bővülnek a kistermelők piacra jutási lehetőségei és tovább csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei. Emellett az új szabályozás többek közt az illegális kutyakereskedelem visszaszorításához is hozzájárul.

Dr. Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora - Áder János köztársasági elnök Gyuricza Csabát nevezte ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorának, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány és az Egyetem Szenátusának egyhangú javaslata alapján. A 2021. május 1-től 2026. április 31-ig terjedő időtartamra szóló rektori kinevezés átadására a mai napon a Sándor-palotában került sor, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke jelenlétében.

Sokat drágult a liszt az elmúlt években - A pékek januárban csak a felét érvényesítették az áremelkedésnek, az újabb emelést halogatják. Jelentősen kevesebbet őröltek az idén eddig, vélhetően azért, mert sokkal kevésbé pazaroljuk a kenyeret, mint korábban.

fotó: pixabay.com

Baromfi piacvédelem orosz módra - A minap zárult úszó EB emlékei még frissek, így sokan megértik, ha az orosz baromfiszektor stratégiáját egyfajta bukófordulónak nevezem. Csak nehogy úgy járjanak, mint Milák Kristóf a középfutamban, amikor nem jön ki a fal! De miről is van szó, és milyen következtetéseket vonhatunk le az esetből a magunk számára?

AGRO7 - a hét agrárhírei - Dr. Nagy István agrárminiszter ismét kiállt a magyar gazdákért az eheti uniós csúcson! Blum Zoltán a Saaten-Rapool Csoport vezetője a hamarosan átadásra kerülő Év Agrárembere kitüntető díj kapcsán az esemény főtámogatójaként említette meg, hogy napjainkban a társadalmi szerepvállalás jelentősen felértékelődik. A hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

OMÉK: fiatalok nélkül nem lehet sikeres a mezőgazdaság korszakváltása

2019. szeptember 27. 09:39
A magyar agrárium a korszakváltás küszöbén áll, ahol egyedülálló agrár-adottságainkra és értékeinkre építve, korszakos jelentőségű fejlesztéseket és a tudás- és információalapú gazdálkodás széleskörű terjesztését tűzték ki célul – mondta Nagy István agrárminiszter a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK.) csütörtöki megnyitóján. „Figyelmünk fokozott mértékben irányul az új nemzedékekre, hiszen nélkülük nem lehet sikeres a mezőgazdaság korszakváltása. A fiatal gazdálkodóink beruházásainak támogatásán túl a jövőben a gazdaságátadás megkönnyítésére, az agrárium vonzóbbá tételére is új energiákat összpontosítunk.” – fogalmazott a miniszter.

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma

2020. október 20. 09:42
Hazánk jelentős szőlőtermesztő múlttal rendelkezik, mind fajták, mind borok tekintetében büszkék lehetünk a magyar szőlőre. A termőterület nagysága az elmúlt években folyamatosan csökkent, a termésmennyiség ezzel szemben növekvőben van, ami arra enged következtetni, hogy egyre több a korszerű szőlészet.