A „Visegrádi négyek” mezőgazdasági szakszervezeteinek 5. találkozója Prágában

2013. december 06. 11:33
A 10 éve megrendezésre kerülő, most már hagyománynak számító „Visegrádi négyek” találkozója idén Prágában került megrendezésre, november 22-én. A cseh, lengyel, szlovák és természetesen magyar mezőgazdasági szakszervezet képviselői mellett Bulgária is elfogadta a meghívást, a szélesebb körű együttműködés érdekében, valamint az EFFAT mezőgazdasági szektorának titkára Arnd Spahn is emelte a konferencia színvonalát.
A „Visegrádi négyek” mezőgazdasági szakszervezeteinek 5. találkozója Prágában

A cseh mezőgazdasági szakszervezet székházában került megrendezésre ez az igazán jól-szervezett, mondhatni baráti légkörben zajló találkozó. A konferenciát a cseh szervezet elnöke, Bohumir Dufek nyitotta meg. A köszöntő után rátért az első napirendi pontra, amely a tagdíjakról szólt. Szorgalmazta azok megreformálását, és kiemelte, hogy vannak országok, amelyek azért nem fizetnek tagdíjat, mert nem tudják kigazdálkodni. Véleménye szerint ezt nem szabad engedni és erre megoldást kell találni. Ez után Arndt Spahn vette át a szót, aki az adott országok értékelése után elmondta, hogy sokkal több problémával nézünk szembe, mint 10 éve, és ezeknek a problémáknak a megoldásához pénzre van szükség, ami nagyban megnehezíti a tagdíjak csökkentését, de véleménye szerint is reformra van szükség e tekintetben. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióba újonnan belépő tagállamok támogatásra szorulnak és ebben kérte a jelen lévőket, hogy amennyiben lehetséges adjuk meg a segítséget. Másik fontos kérdés is felmerült, mégpedig egy 8. régió megalakításának lehetősége. Ebbe az úgymond „balkáni” országok kerülnének, hiszen erős balkánra van szükség, erős szakszervezetekkel. Ellenkező esetben nagyobb szociális feszültség várható. Itt munkacsoportokat lehetne kialakítani, akik különböző témákban dolgoznának ki akcióterveket, elképzeléseket. Ez azért lenne fontos, mert nem idegen szervezetek elképzeléseit próbálnánk „ráhúzni” országainkra (pl.: átvehetnénk a svéd modellt is akár, de nálunk biztos, hogy nem működne) hanem a sajátunk lenne. Ez jó alapot biztosítana a további munkára.

 

Mindezek után az országok egyesével beszámoltak a saját helyzetükről, problémáikról. Összességében elmondható, hogy sok azonos problémával nézünk szembe, mindenhol gyengülnek a szakszervezetek, fogy a pénz, csökken a tagság és a fiatalok nemigen érdeklődnek a szakszervezetek iránt. Jelen konferenciának folytatása lesz a következő évben, ez a tavaszi EFFAT kongresszusát előkészítő konferencia, ahol 2 napig csak a problémákról, kérdésekről folynak majd a tárgyalások, ekkor 20 éves lesz az EFFAT. Itt lesz alkalom elmondani a jövőbeni elképzeléseket.

 

Természetesen a magyar mezőgazdasági szakszervezet képviselete is hangot adott a magyar helyzetről. A magyar szakszervezetek nehéz helyzetben vannak, csakúgy, mint a többi országban, ugyanakkor a konföderációs és MÉDOSZ-szintű egyesülések által folyamatos pozitív irányú változások zajlanak. Ezen kívül a mezőgazdaság nehéz helyzete mellett sem lehet elmenni szó nélkül: a földtörvény negatív hatásai a nagyüzemekre és ez által a munkavállalókra, példaként említve az egyedülálló kishantosi biogazdaságot és annak jövőjét, valamint a kormány hozzáállását a szakszervezetekhez, munkanélküliséghez. És mindezekhez hozzájárulnak egyéb, egymást erősítő negatív intézkedések, például az oktatás területén a tankötelezettség 18-ról 16 éves korra történő lecsökkentése, amely Európában egyébként is egyedülálló. De a jövő évi választásokban bízva mindenki reménykedik a pozitív irányú elmozdulásban.

 

A hozzászólások után Bohumir Dufek elnök úr elmondta, hogy szerinte kell egy nagy, erős régió (Kelet-Közép-Dél-Európa), mert fontos lenne, hogy magasabb szinteken is hallassuk a hangunkat, szóba álljanak velünk a magasabb fórumokon.

 

Összességében elmondható a rendezvény igen tartalmasra sikerült, a tavaszi folytatás pedig még komolyabb tárgyalásokat ígér, még konkrétabb célokkal.

 

Összeállította:

Kunert Annamária

szakértő

Kapcsolódó cikkek

A MÉDOSZ a munkabalesetben elhunytak emlékművének koszorúzásán

2014. április 29. 18:56
Mint minden évben, a MÉDOSZ idén is részt vett a munkabalesetben elhunytak emlékművének megkoszorúrásán, a nemzeti emléknap megemlékezésén.

Nem csak szavakkal

2014. március 13. 19:06
A MÉDOSZ nem csak szavakkal, tettekkel, jelen esetben e biztosítással is segíti tagjait.