Adománykonvoj az éhezőkért

2017. október 17. 09:44
Egyetértünk az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezeteivel (FAO, IFAD, WFP) abban, hogy a fejlődő országok vidéki területein élő embereknek helyben kell lehetőségeket biztosítani, arra hogy megtalálják megélhetésüket és ne kényszerüljenek lakóhelyük elhagyására – hangsúlyozta Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn, az Élelmezési világnap alkalmából szervezett sajtótájékoztatón Budapesten.
 

Az államtitkár elmondta, hogy a migráció kapcsán a magyar külpolitika egyik fontos törekvése, hogy a menekülteknek a lakóhelyükhöz közel, vagy a szomszédos országokban biztosítsanak ellátást annak érdekében, hogy a lakosság mielőbb visszatérhessen otthonába. Ezzel megszüntethető a migráció egyik kiváltó oka, az éhezés is. Kiemelte, hogy a szaktárca támogatja azon kezdeményezéseket, melyeknek célja a mezőgazdasági fejlesztések által a helyi termelők és termékek előtérbe kerülése.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán

 

Gulyás Andrea kitért a Magyar Élelmiszerbank és FAO által 2006-ban életre hívott Adománykonvojra is, amelynek létrehozásával a két szervezet célja, hogy az éhezés és a szegénység mellett az élelmiszerpazarlás és a klímaváltozás problémájára is felhívja a figyelmet.

Magyarország elkötelezetten igyekszik hatékony segítséget nyújtani az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezeteinek. A Földművelésügyi Minisztérium néhány partnerszervezettel közösen 2017-ben egy olyan agrárképzési projektet indított el Ugandában, mely hosszú távra biztosítja a szaktudással rendelkező mezőgazdasági szakemberek gyakorlat-orientált képzését. A projekt várhatóan más afrikai országokra is kiterjeszthető lesz a közeljövőben. Az agrártárca emellett Magyarországon számos alacsony jövedelmű országból érkező hallgatót is képez ösztöndíj programja révén. A program 2008-as indulása óta 39 országból érkező, több mint 250 hallgatónak nyújtott ösztöndíj lehetőséget magyarországi agráregyetemeken.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán

 

Az FM felmérései azt támasztják alá, hogy a volt hallgatók közül szinte mindannyian hazatérnek hazájukba, és tudásukkal a helyszínen járulnak hozzá szülőföldjük fejlődéséhez.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

OMÉK-élelmiszerek karitatív célra

2017. szeptember 28. 08:16
Karitatív célra ajánlhatták fel az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) a kiállítók a rendezvény végén az el nem adott, még bontatlan csomagolású, kiváló minőségű, illetve tartós élelmiszereket. Az akció során összesen 1230 kg élelmiszert adományoztak a cégek a rászorulóknak a kiállításon megmaradt, kiváló minőségű termékeikből. Az élelmet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével rászoruló családok kapják meg a napokban.

Az áremelkedések ellenére a földárak még most sem túlzottan magasak

2017. március 28. 08:00
 
Jórészt túl vagyunk a Földet a gazdáknak programon, amelynek keretében 185 ezer hektár került magánkézbe az államtól, 260 milliárdos vételáron. Ez 9 ezer földrészletet és országosan 1,4 millió forintos átlagárat jelent. 200 milliárdot hitelből finanszíroztak a gazdálkodók.